ESCP Business School

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

ESCP Business School je evropska poslovna škola sa kampusima u Parizu, Londonu, Berlinu, Madridu i Torinu. Osnovana 1819, to je najstarija poslovna škola u svijetu.[1][2][3] ESCP je bila rangirana na 10. mjestu među evropskim poslovnim školama u 2012. godini od strane Financial Times -a.[4] U 2010. godini, Financial Times je rangirao njen program master studija za menadžment kao prvi u svijetu, dok je 2013. godine taj program zauzeo drugo mjesto.[5][6] Na svjetskoj ljestvici zauzima 21. mjesto za program master poslovne administracije za menadžere.[7] Program Master evropskog poslovanja ( MEP - MEB, Master in European Business ) je sličan master programu poslovne administracije za redovne studente, ali ima komparativni pristup. ESCP također ima program doktorskih studija, kao i nekoliko master programa u specifičnim područjima menadžmenta, kao što su marketing, finansije i preduzetništvo. Programi škole su trostruko akreditovani od strane međunarodnih udruženja AMBA (Association of MBAs ), EQUIS (European Quality Improvement Systems) i AACSB (Association to Advance Collegiate Schools of Business)[8]. Škola ima više od 45000 alumnija u oblasti biznisa i politike, kao što su Patrick Thomas (Generalni direktor Hermes-a), Ignacio Garcia Alves (direktor Arthur D. Little ), Nicolas Petrovic ( direktor Eurostar-a ) i komesar EU za unutrašnje tržište i usluge Michel Barnier.

Historija[uredi | uredi izvor]

Školu ESCP Evropa je 1. decembra 1819. godine osnovala grupa ekonomskih stručnjaka i poslovnih ljudi, uključujući ekonomistu Jean-Baptiste Say i trgovca Vital Roux. ESCP Evropa je bila prva poslovna škola u svijetu i to je razlog što se ova dva čovjeka mogu smatrati izumiteljima poslovne škole.[1] Škola se temelji na modelu poznate Politehničke škole (École Polytechnique), ali je u svojim počecima bila mnogo skromnija, uglavnom zbog toga što nije bila finansijski podržana od strane države. ESCP Evropa je međunarodna škola od samog početka: klasa 1824. godine, sa ukupno 118 učenika, imala je oko 30 % stranaca, uključujući Špance, Brazilce, Holanđane, Nijemce, Portugalce i Amerikance.[9] Učenje stranih jezika je bio ključni dio njenog prvog nastavnog plana i programa, koji je uključivao kurseve francuskog, engleskog, njemačkog i španskog. Udruženje alumnija je osnovano 1873. godine. ESCP Evropa je 1921. godine proslavila 100 godina postojanja u velikoj sali na Sorboni. Ova godišnjica je ranije bila odgođena zbog poslijeratne krize. Kampus ESCP Evrope u Velikoj Britaniji (ranije u Oxfordu, sada u Londonu) je otvoren 1974. godine, dok je kampus u Njemačkoj (ranije u Düsseldorfu, sada u Berlinu) otvoren 1975. godine. 1988. godine je osnovan kampus u Madridu u Španiji, a zatim je 2004. godine slijedio i kampus u Torinu u Italiji. Kampus u Düsseldorfu se preselio u Berlin 1984. godine. U 2005. godini ESCP Evropa je prešla iz Oxforda u London.[10] Zgrada kampusa u Londonu je nekada bila New College Univerziteta u Londonu i Teološki fakultet Ujedinjene reformirane crkve. U 2011. godini ESCP Evropa je postala jedan od osnivačkih partnera Hesam-a, grupe poznatih institucija za istraživanje i visoko obrazovanje u oblasti društvenih i humanističkih nauka, sa strukturnim centrom na Univerzitetu Sorbona.[11]

Master menadžmenta[uredi | uredi izvor]

Master menadžmenta je program za studente bez prethodnog iskustva koji upisuje strogo izabrane studente. Ovaj program služi kao primjer za dva vijeka staru, nekada francusku a sada evropsku poslovnu školu. Na ovom dvogodišnjem programu za opći menadžment studira preko 800 studenata. Program okuplja studente iz ukupno 70 zemalja. Studenti mogu studirati u Parizu, Londonu, Berlinu, Madridu i Torinu, ili na nekoj od oko 100 partnerskih institucija. U sklopu programa općeg menadžmenta, oni imaju mogućnost da izaberu preko 20 specijalizacija i više od 150 izbornih predmeta. Oni mogu da ispune uslove za dobijanje tri različite diplome.

MEB – Master in European Business[uredi | uredi izvor]

MEB (Master in European Business / master za evropsko poslovanje) su jednogodišnje poslijediplomske studije za redovne studente općeg menadžmenta, zasnovane na planu i programu mastera poslovne administracije i sa komparativnim pristupom. Studije su namijenjene svršenim studentima koji imaju diplome sa odličnom ocjenom na diplomskom ispitu koje se ne odnose na poslovanje (npr. pravo, inženjerstvo, prirodne nauke, humanističke nauke, medicina). Preporučuje se poslijediplomsko profesionalno iskustvo od oko dvije do tri godine. Studije su međunarodnog karaktera koje okupljaju studente iz 40 različitih zemalja u pet kampusa, gdje studenti jedne države ne predstavljaju više od 15% cjelokupne klase.

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ a b "Focus On - Generation Europe Foundation - Business schools and career opportunities" (PDF). Arhivirano s originala (PDF), 21. 9. 2013. Pristupljeno 14. 2. 2014.
 2. ^ "Kaplan A.: European Management and European Business Schools: Insights from the History of Business Schools, European Management Journal, 2014".
 3. ^ "Andreas M. Kaplan: A school is "a building that has four walls…with tomorrow inside": Toward the reinvention of the business school, Business Horizons, 2018".
 4. ^ "Financial Times European Business School Ranking 2012". Arhivirano s originala, 19. 9. 2015. Pristupljeno 14. 2. 2014.
 5. ^ "Financial Times Master in Management Ranking 2010". Arhivirano s originala, 23. 5. 2015. Pristupljeno 14. 2. 2014.
 6. ^ "Financial Times Master in Management Ranking 2013". Arhivirano s originala, 30. 10. 2021. Pristupljeno 14. 2. 2014.
 7. ^ "Financial Times Executive MBA Ranking 2012". Arhivirano s originala, 29. 1. 2013. Pristupljeno 14. 2. 2014.
 8. ^ Triple accredited business schools (AACSB, AMBA, EQUIS)
 9. ^ Servan Schreiber Sabine (1994) Les Épices de la République, ESCP – Itinéraire d’une Grande École, 1819–1994, CpL.
 10. ^ "History of ESCP Europe".
 11. ^ "Novi Mundi Université (page 34)" (PDF). Arhivirano s originala (PDF), 5. 11. 2013. Pristupljeno 14. 2. 2014.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]