Edip

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Edip i Sfinga

Edip (grčki Οιδιπους), heroj iz grčke mitologije, sin Laja, kralja Tebe i Jokaste. Predodređeno mu je da će ubiti svog oca i oženiti se majkom.

Budući da je njegovom ocu Laju prorečeno da će ga ubiti njegov rođeni sin i da će kraljicu uzeti za ženu, tri dana nakon rođenja sina, Laj je uzeo novorođenče i probušio mu i zavezao noge. Tako zavezanog, odnijeo ga je na jednu divlju planinu (Kitara) i tamo ga ostavio kod jednog pastira. Iz sažaljenja prema tom novorođenčetu, pastir ga je dao svom prijatelju, koji je također bio pastir i čuvao stado kralja Poliba iz Korinta. Taj pastir ga donosi na dvor kralja Poliba i njegove žene Merope koji su ga kasnije usvojili i po njegovim oteklim nogama je dobio ime "Oidipus". U Korintu je rastao bez ikakvog saznanja o svom porijeklu.

Jednog dana uputio se ka Delfskom proročanstvu ne bi li saznao istinu o sebi. Tamo mu je bilo prorečeno da će ubiti svog oca i da će oženiti svoju majku. Neznajući da mu to nisu pravi roditelji i zbog straha da ne učini neko zlo svojoj porodici, Edip napušta Korint i odlazi za Tebu. Na putu ka Tebi, na jednoj raskrsnici, susreće se sa Lajom koji je bio u pratnji svojih čuvara. Laj misleći da je Edip neki razbojnik, zabranjuje Edipu da prođe. Edip razbješnjen i ljut ubija Laja i sve osim jednog od Lajevih pratioca. Time se ostvaruje prvi dio proročanstva.

Pred ulazom u Tebu, Edip nailazi na Sfingu koja je terorisala stanovništvo Tebe i proždirala prolaznike koji nisu znali da riješe njene zagonetke. Ona je bila krilato čudovište sa ženskom glavom i tijelom lava. Sfinga je bila kćerka Tifona i Ehidne, jedne nimfe zmijskog oblika i majke svih čudovišta. Kada je Edip riješio njenu zagonetku, Sfinga se bacila u more i tako je Teba bila oslobođena od Sfinge.

Kao nagradu Edip je proglašen za nasljednika kralja Laja. Tako Edip postaje kralj Tebe i dobija kraljicu Jokastu, svoju majku, za ženu. Time se ispunjava i drugi dio proročanstva.

Jokasta mu je rodila četvoro djece, prvo dva sina blizanca Etokle i Polinike, a zatim dvije kćerke, stariju Antigonu i mlađu Izmenu. Dugo godina su živjeli sretno i pravedno vladali Tebom, dok se jednog dana nije pojavila zaraza koju su bogovi poslali, a od koje nije bilo lijeka. Nezadovoljni Tebanci obratili su se kralju za pomoć. Edip šalje Jokastinog brata, svog dajdžu Kreona u Delfi, da sazna istinu o zarazi koja je harala Tebom. Proročanstvo iz Delfa objavljuje da treba da se pronađe ubica kralja Laja, i da se objelodani taj zločin, kako da bi se Teba oslobodila te zaraze koju su bogovi nametnuli.

Edip preuzima na sebe da otkrije taj zločin, i tako dolazi do saznanja da je on taj koji je ubio svog oca kralja Laja i oženio svoju majku Jokastu. Kada je Jokasta to doznala odmah se objesila, a Edip je sam sebi iskopao oči. Kreont, Jokastin brat, postaje kralj Tebe i protjeruje Edipa iz grada. Tako oslijepljen, Edip u pratnji svoje starije kćerke Antigone, luta nekoliko godina po svijetu. Umire u Kolonu, svetoj šumi pored Atine.

Književnost[uredi | uredi izvor]

Sofokle je u više svojih tragedija opisao Edipa.

Psihologija[uredi | uredi izvor]

Sigmund Freud je svoj psihoanalitički fenomen nazvao po legendi, "Edipov kompleks".

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]