Eduard Wirths

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Eduard Wirths
Example alt text
Eduard Wirths 1944.
Rođenje

4. septembar 1909.

Geroldshausen, Njemačka
Smrt

20. septembar 1945.

Staumühle, Njemačka

Eduard Wirths bio je pripadnik njemačke nacionalsocijalističke organizacije SS, na službi kao liječnik u koncentracionim logorima Dachau, Neuengamme, Auschwitz, Dora-Mittelbau i Bergen-Belsenu.

Wirths započinje studij medicine 1930. godine u Würzburgu i apsolvira ga 1935. godine, a 1936. godine piše svoju disertaciju sa naslovom Današnji nalazi o pseudoartrozi. Već 1933. godine učlanjuje se u NSDAP i SA. 1934. godine prelazi u SS. Na kraju studija radio je u zdravstvenoj službi u Sonnebergu, a od 1937. godine radi kao asistent na Univerzitetskoj klinici za žene u Jeni. Od 1940. godine radu u državnoj liječničkoj komori.

Rat i služba u logorima[uredi | uredi izvor]

Početkom rata 1939. godine Wirths je mobiliziran u jedinicu Waffen-SS sa kojom učestvuje u borbama u Skandinaviji i na Istočnom frontu. Zbog zalaganja u borbi dobija orden Željezni križ II reda, te se zbog slabog zdravlja vraća se u Njemačku gdje je raspoređen u službu kao liječnik. Karijeru u koncentracionim logorima započinje 1942. godine u koncentracioniom logoru Dachau, zatim u Neuengammeu, a od 1. septembra 1942. godine je glavni liječnik u logoru Auschwitz, te je bio direktno nadređeni doktorima i ratnim zločincima Josefu Mengeleu i Horstu Fischeru. Kao vođa medicinskog odjela bio je odgovoran za selekciju i ubijanje starih, bolesnih i slabih logoraša u tzv. Akciji 14f13. Također bio je odgovoran za medicinske pokuse nad logorašima.

Po izjavama nekih preživjelih logoraša Wirths se zalagao u borbi protiv zaraznih bolesti koje su se širile logorom. Također se zalagao svojim liječničkim autoritetom za političke zatvorenike koji bi prijekim sudom Gestapo-a bili osuđeni na smrt. [1] Na osnovu tih izjava, kao i njegovih kontakata sa logorašima ne može se izvući zaključak i ocijeniti njegovo učestvovanje u zločinima, ali je jedan od rijetkih koji su na neki način poboljšavali život logorašima u Auschwitzu.

Hapšenje i smrt[uredi | uredi izvor]

Nakon kraja rata uhapšen je od strane britanskih vojnika i u strahu od mogućeg izručenja Poljskoj, počinio je samoubistvo 20. septembra 1945. godine. U oproštajnom pismu svojoj ženi napisao je da ne zna što je loše uradio. Također u izjavi koju je napisao prije samoubistva napisao je, da sve što je radio, radio je pod punom kršćanskom i liječnikom sviješću u pomaganju bolesnih logoraša.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference[uredi | uredi izvor]