Edubuntu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Edubuntu
Edubuntu logo.png
Edubuntu 12.04.jpg
Edubuntu 8.04 sa GNOME okruženjem.
Razvijatelj Canonical Ltd. i korisnici
Grupa OS-a GNU/Linux
Radno stanje Razvija se
Izvorni model Slobodni softver
Najnovija
stabilna verzija
10.04 / 29. april, 2010
Vrsta kernela Monolitni
Korisnički
interfejs
GNOME
Licenca Različite
Službena
web stranica
www.edubuntu.org

Edubuntu je verzija Ubuntu Linux distribucije dizajnirane za korištenje u školama. Edubuntu sadrži veliki broj obrazovnih aplikacija uključujući GCompris, KDE Edutainment Suite, i Schooltool kalendar. Prvo izdanje Edubunta je izašlo uz Ubuntu 5.10, kodnog imena Breezy Badger, 13. oktobra 2005. Od tada, Edubuntu CDovi se mogu naručiti kroz Shipit servis.

Edubuntu je razvijen uz pomoć učenika i nastavnika u različitim zemljama. Edubuntu je baziran na Ubuntuu, i sadrži LTSP klijentske arhitekture, kao i obrazovne aplikacije namijenjene osobama od 6-18 godina.

Ciljevi projekta[uredi | uredi izvor]

Glavni cilj Edubuntua je da se može koristiti od strane bilo koga, čak i bez dosta računarskog znanja, sa mogućnosti postavljanja računarske laboratorije, ili on-line učenja, za samo sat vremena ili manje, i onda upravljati nastalim okruženjem bez mnogo muke.

Principijalni ciljevi Edubuntua su centralizovano upravljanje podešavanjem, korisnicima i procesima, zajedno sa sadržajima za zajednički rad u učionici. Jednako važno je okupljanje najboljeg dostupnog slobodnog softvera i materijala za obrazovanje.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]