Kubuntu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kubuntu
Kubuntu 11.04 "Natty Narwhal"
RazvijateljCanonical Ltd. i brojni korisnici
Grupa OS-aLinux
Radno stanjeRazvija se
Izvorni modelOtvoreni softver
Najnovija
stabilna verzija
11.04 "Natty Narwhal" / {28. april, 2011
Upravljanje
paketima
dpkg
Podržane
platforme
i386, AMD64, UltraSPARC
Vrsta kernelaMonolitni
Korisnički
interfejs
KDE
LicencaRazličite
Službeni veb-sajtwww.kubuntu.org

Kubuntu je službeni derivat Ubuntu operativnog sistema koji koristi KDE okruženje umjesto GNOMEa. Dio je Ubuntu projekta i koristi isti temeljni sistem. Kubuntu i Ubuntu mogu raditi usporedo instaliranjem ubuntu-desktop i kubuntu-desktop paketa. Svaki paket u Kubuntuu ima isti repozitorij kao i Ubuntu [1]. Izdanje 9.04 (Jaunty Jackalope) se može besplatno naručiti kroz Shipit servis.

Kubuntu projekat nastoji biti KDEu ono što je Ubuntu GNOMEu: velika integrisana distribucija sa svim prednostima Ubuntua, ali sa KDE desktopom. Kubuntu se izdaje redovno i predvidivo; svaka nova verzija sadrži novu KDE verziju.

- Sa Kubuntu stranice na Ubuntu Wikiju

Kubuntu znači "prema humanosti" u Bemba jeziku, i izgovara se /kùbúntú/. [2]

Izdanja[uredi | uredi izvor]

I Kubuntu CDovi su dostupni potpuno besplatno

Kubuntu slijedi isti sistem davanja imena/verzija kao Ubuntu, sa prvom verzijom 5.04 (kodnog imena Hoary Hedgehog), 8. aprila 2005. U toj verziji koristio se KDE 3.4 i odabrani najkorisniji KDE programi. Neki od ovih ne spadaju direktno u KDE, uključujući Amarok, Kaffeine, Gwenview, i K3b.

Drugo izdanje, 5.10 (kodnog imena Breezy Badger), je imalo KDE 3.4.3 i alate za podešavanje sistema. Također je imalo Adept paketni menadžer, prvi koji je nudio korištenje debtagova za lakšu pretragu (mijenjajući Kynaptic paketni menadžer korišten u prethodnoj verziji), podešavanje sistema, i reorganizirani kontrolni centar i KDE Bluetooth. KDE 3.5.2 je bio dostupan za nadogradnju kroz APT repozitorije od 28. marta 2006.[3]

Trenutno izdanje, 9.04 (kodnog imena Jaunty Jackalope) dolazi sa KDE 4.3 i sadrži instaler koji se može koristiti direktno sa live desktop CDa.

I LiveCD i alternativni (instalacijski) CD su dostupni za x86, PowerPC i AMD64 platforme.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]