Kubuntu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Kubuntu
Kubuntu logo and wordmark.svg
UbuntuNattyKDE.png
Kubuntu 11.04 "Natty Narwhal"
Razvijatelj Canonical Ltd. i brojni korisnici
Grupa OS-a Linux
Radno stanje Razvija se
Izvorni model Otvoreni softver
Najnovija
stabilna verzija
11.04 "Natty Narwhal" / 28. april, 2011
Upravljanje
paketima
dpkg
Podržane
platforme
i386, AMD64, UltraSPARC
Vrsta kernela Monolitni
Korisnički
interfejs
KDE
Licenca Različite
Službena
web stranica
www.kubuntu.org

Kubuntu je službeni derivat Ubuntu operativnog sistema koji koristi KDE okruženje umjesto GNOMEa. Dio je Ubuntu projekta i koristi isti temeljni sistem. Kubuntu i Ubuntu mogu raditi usporedo instaliranjem ubuntu-desktop i kubuntu-desktop paketa. Svaki paket u Kubuntuu ima isti repozitorij kao i Ubuntu [1]. Izdanje 9.04 (Jaunty Jackalope) se može besplatno naručiti kroz Shipit servis.

Kubuntu projekat nastoji biti KDEu ono što je Ubuntu GNOMEu: velika integrisana distribucija sa svim prednostima Ubuntua, ali sa KDE desktopom. Kubuntu se izdaje redovno i predvidivo; svaka nova verzija sadrži novu KDE verziju.

- Sa Kubuntu stranice na Ubuntu Wikiju

Kubuntu znači "prema humanosti" u Bemba jeziku, i izgovara se /kùbúntú/. [2]

Izdanja[uredi | uredi izvor]

I Kubuntu CDovi su dostupni potpuno besplatno

Kubuntu slijedi isti sistem davanja imena/verzija kao Ubuntu, sa prvom verzijom 5.04 (kodnog imena Hoary Hedgehog), 8. aprila 2005. U toj verziji koristio se KDE 3.4 i odabrani najkorisniji KDE programi. Neki od ovih ne spadaju direktno u KDE, uključujući Amarok, Kaffeine, Gwenview, i K3b.

Drugo izdanje, 5.10 (kodnog imena Breezy Badger), je imalo KDE 3.4.3 i alate za podešavanje sistema. Također je imalo Adept paketni menadžer, prvi koji je nudio korištenje debtagova za lakšu pretragu (mijenjajući Kynaptic paketni menadžer korišten u prethodnoj verziji), podešavanje sistema, i reorganizirani kontrolni centar i KDE Bluetooth. KDE 3.5.2 je bio dostupan za nadogradnju kroz APT repozitorije od 28. marta 2006.[3]

Trenutno izdanje, 9.04 (kodnog imena Jaunty Jackalope) dolazi sa KDE 4.3 i sadrži instaler koji se može koristiti direktno sa live desktop CDa.

I LiveCD i alternativni (instalacijski) CD su dostupni za x86, PowerPC i AMD64 platforme.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]