Eleonora, kraljica Navare

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Eleonora
Kraljica Navare (de facto)
Vladavina 28. januar 1479 - 12. februar 1479
Prethodnik Ivan II
Nasljednik Franjo
Supružnik Gaston IV, grof Foixa
Djeca Gaston, princ od Viane
Ivan, vikont Narbonne
još 9 djece
Dinastija Trastámara
Otac Ivan II, kralj Aragonije
Majka Blanka I, kraljica Navare
Rođenje 2. februar 1426.
Smrt 12. februar 1479.

Eleonora (2. februar 1426-12. februar 1479) je bila de iure kraljica Navare petnaest godina od sestrine do svoje smrti, ali de facto tek dvije sedmice između očeve i svoje smrti.

Regentsvo[uredi | uredi izvor]

Bila je najmlađe dijete aragonskog kralja Ivana II i navarske kraljice Blanke I. Godine 1442. udala se za Gastona IV, grofa Foixa. Godinu dana prije njen otac je zbacio njenog brata koji je, kao Karlo IV, zakonski naslijedio njihovu majku. Karlo je ratovao s ocem za krunu, a nakon njegove smrti 1461. godine naslijedila ga je njegova i Eleonorina sestra, Blanka II.

Godine 1455. otac ju je proglasio svojim regentom u Navari. Nakon bratove smrti potpisala je sporazum kojim svog oca priznaje za kralja i odriče se svojih nasljendih prava u njegovu korist, te prihvata očevu ponudu da brine o tom da njena sestra, Blanka II, ostane zatvorena. Blanka je tri godine kasnije umrla, a za njenu smrt se, između ostalih, sumnjičila i grofica Eleonora. Njenom smrću je postala de iure kraljica Navare, ali, za razliku od brata i sestre, nije se opirala ocu.

De iure kraljica[uredi | uredi izvor]

Godinu dana nakon sestrine smrti, de iure kraljica Navare se potpisuje kao: "prvorođena princeza, nasljednica Navare, infanta Aragonije i Sicilije, grofica Foixa i Bigorrea, gospodarica Béarna, generalka pukovnica u ime najsvjetlijeg kralja, mog gospodara i oca u ovoj Kraljevini Navari".

Godine 1468. Eleonora se usudila pobuniti protiv oca i zatražiti krunu za sebe. Ivan na to reaguje naručenim ubistvom njenog savjetnika, biskupa Pamplone, a nju smjenjuje s pozicije regenta. Regentom proglašava njenog najstarijeg sina Gastona. Međutim, unukova smrt prisilila je Ivana da ponovo kćer proglasi regenticom.

De facto kraljica[uredi | uredi izvor]

Godine 1479. otac joj umire i ona postaje de facto kraljica Navare. Međutim, sama Eleonora umire nakon tek dvije sedmice de facto vladavine. Pošto joj je najstariji sin Gaston umro prije nje, naslijedio ju je unuk, Gastonov sin Franjo.

Djeca[uredi | uredi izvor]


Prethodnik:
Blanka II
De iure kraljica Navare
14641479
Nasljednik:
Franjo
Prethodnik:
Ivan II
De facto kraljica Navare
1479