Idi na sadržaj

Ellen Johnson-Sirleaf

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ellen Johnson-Sirleaf
Predsjednica Liberije
Vrijeme na vlasti
16. januar 200622. januar 2018.
PrethodnikGyude Bryant
NasljednikGeorge Weah
Rođenje (1938-10-29) 29. oktobar 1938 (85 godina)
Monrovia, Liberija
Porodica
Djeca4
Potpis

Ellen Johnson-Sirleaf (29. oktobar 1938.) liberijska je političarka i bivša predsjednica Liberije. Dobitnica je Nobelove nagrade za mir 2011. godine.

Sirleaf je školovana na Harvardu i godine 1970. postaje ministrica finansija u vladi predsjednika Williama Tolberta. 1980-ih se suprotstavljala režimu Samuela Doea i podržavala pobunu na čelu sa budućim predsjednikom Charlesom Taylorom. Kasnije je sa njim raskinula suradnju.

Nakon završetka građanskog rata, Sirleaf postaje vođa Stranke jedinstva, pa se i kandidirala za predsjednicu na izborima 2005. godine. U drugi krug se plasirala zajedno sa nogometašem Georgeom Weahom. Nakon 97 % prebrojanih glasova u drugom krugu, izborna komisija je proglašava pobjednicom, iako Weah to odbija da prizna, i smatra da je riječ o prevari.

Stupanjem na dužnost predsjednice Liberije 23. novembra 2005., Ellen Johnson-Sirleaf postaje prva žena koja je izabrana za šefa države u historiji afričkog kontinenta. Druga je crna predsjednica u svijetu, i drugi ženski vođa Liberije, nakon Ruth Perry (koja je napustila vođstvo nakon državnog udara), te treća premijerka u svijetu, nakon Eugenije Charles iz Dominike te Sylvie Kinigi iz Burundija.

Često je krasi nadimak "Čelična žena".

Sirleaf je razvedena, a ima četvoro djece i šest unučadi.

U decembru 2021. godine, James Sirleaf, jedan od sinova Ellen Sirleaf, umro je u svojoj rezidenciji u Liberiji pod nepoznatim okolnostima.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]