Idi na sadržaj

Ena Sendijarević

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ena Sendijarević
Rođenje1987.
ZanimanjeRežiser

Ena Sendijarević (rođena 1987.) jest bosanskohercegovačka filmska režiserka i scenaristkinja koja živi u Amsterdamu. Najpoznatija je po svom kratkom filmu "Import" (2016) i svom debitantskom dugometražnom filmu "Take Me Somewhere Nice" (2019). Potonji je bio dio programa Cannes ACID na Filmskom festivalu u Cannesu 2019.[1] i osvojio je nagradu Srce Sarajeva za najbolji dugometražni film na Sarajevo Film Festivalu 2019.

Rani život i obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Rođena je 1987. u Odžaku, Jugoslavija.[2][3] Kasnije se sa porodicom preselila u Modriču, gdje je ostala do početka rata u bosni i Hercegovini.[2] Nakon što se 20 puta selila, uključujući u Berlin, preselila se u Amsterdam 2002.[2] Studirala je medije i kulturu na Univerzitetu u Amsterdamu i Freie Universität Berlin. Godine 2014. diplomirala je scenarij i režiju na Holandskoj filmskoj akademiji.[3][4]

Karijera[uredi | uredi izvor]

Godine 2013. napisala je i režirala svoj prvi kratki film, "Reizigers in de Nacht" (Putnici u noći). Film je odabran za nagradu VERS i osvojio VEVAM Go Short nagradu za najbolji nizozemski kratki film na Međunarodnom festivalu kratkog filma Go Short 2014. Režirala je kratki film "Fernweh" (2014), koji je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Palm Springsu.[5]

Njen kratki film iz 2016, "Import", premijerno je prikazan u Cannesu.[6] Film govori o jednoj bosanskoj izbjegličkoj porodici u Nizozemskoj i njenom iskustvu integracije.[6] U septembru 2016. odabran je na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2016. u sekciji Short Cuts.[7]

Njen debitantski dugometražni igrani film "Take Me Somewhere Nice" (2019) premijerno je prikazan u konkurenciji Tigrova 48. Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu, gdje je osvojio specijalnu nagradu žirija za izvanredno umjetničko ostvarenje (nagrada od 10.000 eura).[6][8] Film je priča o punoljetnosti tinejdžerke koja putuje u Bosnu da posjeti svog bolesnog oca u bolnici.[6][9] Osvojio je nagradu za najbolji igrani film na Sarajevo Film Festivalu (nagrada Srce Sarajeva)[9][10] i na Međunarodnom festivalu ženskog filma u Seulu.[3] Recenzirana je u Varietyju kao "debitantski debitantski film sa stilom".[11]

Godine 2023. njen film "Sweet Dreams" odabran je za otvaranje Nizozemskog filmskog festivala[12] gdje je osvojio šest nagrada Zlatno tele.[13] Pojedinačno je osvojila Zlatno tele za najbolju režiju i nominovana je za Zlatno tele za najbolji scenario.[14] Film je također odabran kao holandski film u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma za 96. dodjelu Oscara.[15]

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Godina Naziv Režiser/Scenarist Bilješke Ref.
2013 Traveler in the Night Režiser/Scenarist [16]
2014 Fernweh
2016 Import Premijera Kanskom filmskom festivalu 2016. [6]
Eng TV mini-serija, 1 epizoda - "Space Girls"
2019 Take Me Somewhere Nice Režiser/Scenarist
2023 Sweet Dreams Režiser/Scenarist [17]

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Naziv nagrade Year Kategorija Djelo Osvojio nagradu Ref.
Sarajevo Film Festival 2019 Srce Sarajeva Take Me Somewhere Nice Da [18]
Međunarodni filmski festival u Roterdamu Posebna nagrada žirija Da [19]
Međunarodni festival ženskog filma u Seulu Best Picture Da [20]
Nizozemski filmski festival 2023 Zlatno tele za najbolju režiju Sweet Dreams Da [13]
Zlatno tele za najbolji scenario Nominiran [14]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Orlando Parfitt (23. 4. 2019). "Cannes ACID 2019 line-up revealed". Screen Daily (jezik: engleski). Pristupljeno 10. 10. 2023.
  2. ^ a b c Kajić, Lejla (16. 2. 2019). "Ena Sendijarević: Bh. sceni treba više filmova nove generacije". Klix.ba.
  3. ^ a b c Salihbegović, Aida Sofić (22. 10. 2019). "Ena Sendijarević: "Trenutni sistem je nefunkcionalan" | DW | 22.10.2019". Deutsche Welle (jezik: srpski). Pristupljeno 16. 5. 2020.
  4. ^ Vegara, Sead (4. 9. 2019). "Sendijarević: Film uvijek mora biti ličan". Al Jazeera Balkans. Pristupljeno 16. 5. 2020.
  5. ^ "An Interview With A Smalls Film Festival Winner: Ena Sendijarević". The Smalls. 12. 12. 2017. Pristupljeno 16. 5. 2020.[mrtav link]
  6. ^ a b c d e Vourlias, Christopher (22. 8. 2019). "Ena Sendijarevic on Migration, Identity and the Question of Belonging". Variety (jezik: engleski). Pristupljeno 16. 5. 2020.
  7. ^ Wilner, Norman (9. 9. 2016). "TIFF shorts 2016: what to check out at this year's fest". Now Toronto. Pristupljeno 10. 10. 2023.
  8. ^ "Present.Perfect. wins main prize at IFFR 2019". IFFR. 1. 2. 2019.
  9. ^ a b Scott, Sheena. "'Take Me Somewhere Nice' Wins Best Film At Sarajevo Film Festival". Forbes (jezik: engleski). Pristupljeno 16. 5. 2020.
  10. ^ "Bosnisch-Nederlandse film bekroond op Sarajevo Film Festival". Telegraaf (jezik: nizozemski). 22. 8. 2019. Pristupljeno 16. 5. 2020.
  11. ^ Weissberg, Jay (7. 2. 2019). "Film Review: 'Take Me Somewhere Nice'". Variety (jezik: engleski). Pristupljeno 16. 5. 2020.
  12. ^ "Sweet Dreams is de openingsfilm van het Nederlands Film Festival 2023" [Sweet Dreams is the opening film of the Dutch Film Festival 2023]. Eye Filmmuseum (jezik: nizozemski). 15. 5. 2023. Pristupljeno 9. 10. 2023.
  13. ^ a b "Winnaars Gouden Kalveren 2023" [43rd edition of the Dutch Film Festival: Winners of the Golden Calves 2023]. Dutch Film Festival (jezik: nizozemski). 29. 9. 2023. Pristupljeno 10. 10. 2023.
  14. ^ a b "Nominaties Gouden Kalveren 2023 bekend" [43rd edition of the Dutch Film Festival: Nominations for Golden Calves 2023 announced]. Dutch Film Festival (jezik: nizozemski). 24. 9. 2023. Pristupljeno 9. 10. 2023.
  15. ^ Georg Szalai (8. 9. 2023). "Oscars 2024: The Netherlands Selects 'Sweet Dreams' for International Feature Category". The Hollywood Reporter (jezik: engleski). Pristupljeno 10. 10. 2023.
  16. ^ Bovekerk, Henk (22. 5. 2019). "Ena Sendijarević maakte een bitterzoete roadmovie in het hart van Europa" [Ena Sendijarević made a bittersweet road movie in the heart of Europe]. Vice (jezik: nizozemski). Pristupljeno 16. 5. 2020.
  17. ^ Linssen, Dana (4. 8. 2023). "Ena Sendijarevic over Sweet Dreams". Filmkrant (jezik: nizozemski). Pristupljeno 9. 9. 2023.
  18. ^ Scott, Sheena. "'Take Me Somewhere Nice' Wins Best Film At Sarajevo Film Festival". Forbes (jezik: engleski). Pristupljeno 10. 10. 2023.
  19. ^ "Tiger Competition Winners| IFFR". International Film Festival Rotterdam. Pristupljeno 10. 10. 2023.
  20. ^ "21st Film Festival (2019): International Feature Competition Winners". Seoul International Women's Film Festival. Pristupljeno 10. 10. 2023.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]