Enver-paša

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ismail Enver
Example alt text
Rođenje

22. novembar 1881.

Istanbul, Osmanlijsko carstvo
Smrt

4. august 1922.

Chaghan, Turkestan, RSFSR
Nacionalnost Turčin
Vjera Islam
Zanimanje vojni oficir, ministar rata

Enver Paša (osmanlijski turski: انور پاشا, turski:Enver Paşa) ili Ismail Enver - paša (اسماعیل انور پاشا, İsmail Enver Paşa, rođen Ismail Enver) (22. novembar 1881 – 4. august 1922) je bio osmanlijski vojni oficir i vođa Mladoturske revolucije. Bio je glavni lider Osmanlijskog carstva u oba Balkanska rata kao i u Prvom svjetskom ratu. Paša je titula koja se mijenjala sa njegovim vojnim rangom, kroz svoju karijeru bio je poznat kao Enver - efendija (انور افندي), Enver - beg (انور بك) i konačno Enver - paša, što je bio naziv za osmanlijske oficire nakon unaprijeđenja na rang Mirlive.

Kao ministar rata i de facto glavnokomandujući (de jure je bio zamjenik glavnokomandujućeg, pošto je formalno sultan držao tu titulu), Enver - paša se smatrao najmoćnijom ličnosti osmanlijske Turske ili "čovjek broj jedan u Istanbulu" kako su ga mnogi zvali. Kod kuće bio je hvaljen kao "heroj revolucije", Nijemci su Tursku zvali "Enverova zemlja", a Britanci su ga zvali kao "onaj čija je moć bila apsolutna i ambicije grandiozne".