Enya

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Enya
Žanrovipop muzika, new age
Karijera1982 -
IzdavačiWEA, Warner Music UK, Warner Bros. Records UK, Reprise, Geffen
Veb-sajthttp://www.enya.com/

Eithne Patricia Ní Bhraonáin poznatija kao Enya (Gweedore, 17. maj 1961.) je irska muzičarka.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Enya je rođena u Gweedoreu, u Irskoj, u porodici muzičara; ona je jedno od devetero djece (Máire, Ciarán, Pól, Deirdre, Léon, Enya, Bartley, Olive y Bridin). Zajedno sa svojom braćom Pólom i Ciaránom, sestrom Moyom Brennan, i njihovim stričevima Noelom i Padraigom Duggan, formirala je 1968. band An Clann As Dobhar, koji je 1970. preimenovan u Clannad. Nicky Ryan je bio njihov menadžer i producent. Ciarán se nije dobro nosio s tim pa je 1982. Nicky napustio mjesto menadžera. Ovo je pogoršalo Ciaránov odnos s Moyom i Pólom, a najviše je zasmetalo Enyi koja je napustila band. Enya i Moya su podržavale jedna drugu na počecima svojih solo karijera. Prvi korak je napravila Enya.

1982. Nickyu se pridružila i njegova supruga, književnica i lirska pjesnikinja Roma Ryan s namjerom da zajedno komponiraju soundtrack za filmove. Ideja je bila da Enya pjeva i sastavlja tekst, Roma je bila aranžer slova, a Nicky je bio direktor. Enya izdala svoj prvi EP 1984.: Touch Travel. Samo se održale dvije pjesme: An Ghaoth Ón Ghrian i Miss Clare Remembers, koje su 4 godine kasnije obrađene i zauzele mjesto u njenom albumu Watermark. Sljedeće godine Enya je dobila svoju prvu poslovnu ponudu: The Frog Prince. Napisala dvije pjesme; The Frog Prince y Dreams koju je otpjevala zajedno s Charliem McGettigan, i A Kiss By The Fountain koju je sama komponirala. Dvije godine kasnije, 1987., Enya je pozvana od strane BBC-a da komponira pjesmu za jedan dokumentarni film, The Celts.

1987. Enya izdaje svoj prvi album ENYA, koji zaradio priznanje u cijeloj Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom naredne 3 godine, album je dospio na nekoliko dijelova svijeta. 1988. Watermark je postigao veliki uspjeh na neočekivan način zahvaljujući pjesmi Orinoco Flow, koja je osvojila prvo mjesto na top listi u Engleskoj, i nekoliko drugih mjesta u svijetu, osiguravajući sebi tako mjesto na listi od 500 najviše slušanih pjesama svih vremena.

1989. Enya je snimila drugi EP, koji je izmijenjen 1998. u spomen na 10. godišnjicu svog prvog albuma. 1991. Enya izdaje treći album, Shepherd Moons. Pjesme Sheperd Moons, Angeles, Book Of Days, Caribbean Blue i Marble Halls su stekle veliku slušanost.

1992. godine prima vijest da je njena sestra napustila Clannad i da pokreće Máire, svoj prvi solo album.

1993. Enya dobija Grammy nagradu za svoj najnoviji album, a 1994. Božićni EP postaje najpopularniji EP u njenoj karijeri. Enya 1995. izdaje album The Memory of Trees, za kojeg također osvaja Grammy. Popularne pjesme s ovog albuma su Anywhere Is, The memory of trees i On My Way Home.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]Nedovršeni članak Enya koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.