Erik I, kralj Norveške

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Erik I
Eirik Blodøks with Gunhild, Egil Skallagrimsson standing.jpg
Kralj Norveške
Vladavina 931. - 933.
Prethodnik Harald I
Nasljednik Haakon I
Supružnik Gunnhild Knytlinga
Djeca Gamle Eirikssen
Guttorm Eirikssen
Harald II, kralj Norveške
Ragnfrod Eirikssen
Erling Eirikssen
Gudrod Eirikssen
Sigurd Sleva
Ragnhild Eiriksdotter
Dinastija Fairhair
Otac Harald I, kralj Norveške
Majka Ragnhild Eriksdotter
Rođenje 885.
Smrt 954.

Erik I Haraldson (norveški: Eirik Haraldsson; 885. n. e. - 954. n. e.), poznatiji kao Erik Krvava sjekira (norveški: Eirik Blodøks), je bio kralj Norveške od 931. do 933. godine i kralj Northumbrije od 947. do 948. godine i od 952. do 954. godine. Svoj nadimak Krvava sjekira je dobio zbog brojnih zločina. U jednom od latinskih tekstova nazvan je i "fratris interfector" ("Bratoubica").

Izvori[uredi | uredi izvor]

Historičari su rekonstruisali priču o Erikovom životu i karijeri iz malobrojno dostupnih historijskih podataka. Međutim, historičari se ne slažu oko toga da je Erik I bio i kralj Northumbrije. Nordijski izvori su identifikovali dvije osobe sa istim imenom u dokumentu iz ranog 12. stoljeća. Dok je ovaj predmet bio kontroverzan kod ranih modernih historičara, većina današnjih historičara smatra da je to bila ista osoba. Ovu argumentaciju je nedavno odbacila historičarka Claire Downham, koja tvrdi da su kasniji nordijski pisci sintetizovali dva Erika koristeći engleske izvore. Međutim, ovaj argument nije doveo do konsenzusa.