Etan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Etan
Ethan Lewis.svg Ethane-3D-space-filling.png
Općenito
Hemijski spoj Etan
Molekularna formula C2H6
CAS registarski broj 74-84-0
Kratki opis bezbojni gas
Osobine1
Molarna masa 30,07 g/mol
Agregatno stanje gas
Gustoća 1,212 kg/m3
Tačka topljenja −182,76 °C
Tačka ključanja −88,6 °C
Pritisak pare 3,9 GPa pri 21 °C
Rastvorljivost dobra u etanolu, slaba u vodi
Rizičnost
NFPA 704
NFPA 704.svg
4
1
0
 
1 Gdje god je moguće korištene su SI jedinice. Ako nije drugačije naznačeno, dati podaci vrijede pri standardnim uslovima.

Etan je hemijski spoj, koji ima forumulu C2H6. To je alkan, tj. alifatski ugljikovodik. Pri normalnom pritisku i temperaturi, etan je plin bez boje i okusa.

To je najjednostavniji alkan, koji ima više C atoma u strukuri. Etan je važan industrijski spoj, jer se krekiranjem prevodi u etilen.

Industrijski etan se dobija iz prirodnog gasa, te u rafinerijama nafte. Hemijski se može sintetizirati Kolbovom elektrolizom.


Nuvola apps edu science.svg Nedovršeni članak Etan koji govori o hemiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.