Exit Festival

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Dens arena

Exit Festival je ljetnji muzički festival koji se održava jednom godišnje na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu (Srbija) počevši od 2000. godine i obično traje četiri dana. Brzo je izrastao u priznati muzički festival kako u regionu tako i širom Evrope. Za to je djelimično zaslužno okruženje u kome se Exit održava - živopisna tvrđava iz 18. vijeka koja se nalazi na uzvišenju iznad Dunava.

Festival je pokrenula grupa studenata Univerziteta u Novom Sadu, kao pokušaj da mladima Srbije, a prije svega Novog Sada, pruže kulturni sadržaj i zabavu tj. neku vrstu izlaza (eng. exit = izlaz) iz inače loše situacije koja je tada vladala u zemlji. I pored finansijskih i drugih problema koji su ga pratili, festival je istrajao i razvio se u respektabilan muzički događaj. U početku je organizovan preko Studentske unije Fakulteta tehničkih nauka i Univerziteta u Novom Sadu.

Najpoznatije grupe koje su do sada svirale na Exitu su: Underworld, Fatboy Slim, Slayer, Apocalyptica, White Stripes, Garbage, Sick Of It All, Napalm Death, Dee Face, Vladimir Aćić, Disciplin A Kitschme, Nitin Sawhney, Burhan Ocal, Gilles Peterson, The Datsuns, Huun-Huur-Tu, Sandy Rivera, Rambo Amadeus, Cypress Hill, Massive attack, Iggy Pop, Billy Idol, Robert Plant, Moloko, Peaches, Prong i mnogi drugi izvođači.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]