Führer

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Führer (njemački: der Führer, množina die Führer; vođa, lider) je titula koju je Adolf Hitler nadjenuo sam sebi 1934. nakon što je ujedinio svoju dotadašnju poziciju državnog kancelara sa pozicijom predsjednika Njemačke poslije smrti Paula von Hindenburga. Inspiraciju je vjerovatno dobio od Benitoa Mussolinija koji je sebe zvao il Duce.

Puni naziv Hitlerove titule je bio Führer und Reichskanzler. Poslije Hitlerovog samoubistva, titulu je nakratko preuzeo njegov nasljednik Karl Dönitz koji je ujedno bio i posljednji Führer.

Riječ Führer je poslije Drugog svjetskog rata skoro potpuno izbačena iz upotrebe u Njemačkoj, često se koristi na primjer engleska verzija leader. Neki od rijetkih primjera gdje je ta riječ još uvijek u upotrebi su složenice führerschein (vozačka dozvola) i spielführer (kapiten ekipe).