FK BSK Banja Luka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
FK BSK Banja Luka
FK BSK Banja Luka.png
Nadimak Romantičari
Osnovan 1932.
Boje          
Stadion Stadion Čaire, Banja Luka
Kapacitet 500
Liga Druga liga RS - zapad
Federacija N/FS BiH
Konfederacija UEFA
Boje ekipe
Kit body whitestripes.png
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Domaći
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Gostujući

FK BSK Banja Luka је bosanskohercegovački nogometni klub iz Banja Luke. Klub je osnovan 1932. godine. Trenutno igraju u Drugoj ligi Republike Srpske - grupa zapad.

Historija[uredi | uredi izvor]

BSK Banja Luka je osnovan 20. oktobra 1932. godine, a tu vijest objavile su tadašnj "Vrbaske novine". Inicijativa je potekla od mladih ljudi koji su živjeli na desnoj obali Vrbasa. Svoju prvu utakmicu klub je odigrao 4. jula 1933. godine protiv rezervnog sastava Borca. FK BSK je jedan od klubova sa najvećim stažom u Prvoj ligi Republike Srpske. Počevši od 1995. godine, kada su učestvovali u prvoj sezoni nogometne Prve lige RS i osvojili 6. mjesto u grupi zapad, BSK je u Prvoj ligi RS proveo punih 14 sezona.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]