Fada Azzeh

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Fada Azzeh
Rođenje 1983.
Murska Sobota, SR Slovenija, SFRJ
Zanimanje Pijanistica

Fada Azzeh (rođena 1983) jest slovenska pijanistica.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođena je 1983. u Murskoj Soboti (SR Slovenija, SFRJ). U Ljutomeru je završila nižu muzičku školu. Školovanje je nastavila na Umjetničkoj gimnaziji u Mariboru u klasi profesorice Marjane Mlakar. Kasnije prelazi u klasu profesorice Planinke Jurišić-Atić kod koje je maturirala 2001. Dobitnica je nekoliko nagrada sa regionalnih i republičkim natjecanjima.

Od 2002. studira klavir na Muzičkoj akademiji u Ljubljani u klasi slovenačke pijanistice Dubravke Tomšič-Srebotnjak, a svoje znanje redovno usavršava na različitim međunarodnim ljetnim školama kod pedagoga kao što su: Arbo Valdma, Konstantin Bogino, Rita Kinka i dr. Do sada se samostalnim klavirskim recitalima predstavila u više slovenačkih muzičkih centara. Nastupila je i sa Simfonijskim orkestrom Slovenskog narodnog pozorišta Maribor svirajući koncert E.Griega.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

  • Na prvom međunarodnom takmičenju "Cita di Gorizia" 2001. osvojila je treću nagradu
  • Dobitnica je nagrade dr. Roman Klasinc koju za izuzetne rezultate u toku školovanja dodjeljuje Umjetnička gimnazija u Mariboru
  • Dobitnica je studentske nagrade Muzičke akademije u Ljubljani "France Prešeren" za 2005.