Federalni univerzitet Rio de Janeiro

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Federalni Univerzitet Rio de Janeiro (Universidade Federal do Rio de Janeiro, URFJ), je najveći federalni univerzitet u Brazilu. Sjedište univeziteta je u Rio de Janeiru. Univerzitet posjeduje dva kampusa, jedan na ostrvu Fundão, a drugi u četvrti Urca na plaži Praia Vermelha, kao i četiri zgrade u Rio de Janeiru: pravnu školu, Institut za filozofiju i sociološke nauke (IFCS), Muzej Republike i Valongu Opservatorijum. Univerzitetu također pripada i 8 univerzitetskih bolnica: Univerzitetska bolnica Clementino Fraga Filho, Školska bolnica São Francisco de Assis, Ginekološki Institut, Neurološki Institut Deolindo Couto, Psihijatrijski institut, Pedijatrijski Institut Martagão Gesteira, Institut za bolesti grudnog koša i Institut za materinstvo.

Univerzitet je nastao 7. septembra 1920. godine, kada je tadašnji predsjednik Epitácio Pessoa, ujedinio postojeće fakultete. Prvobitni naziv univerziteta je bio Unerzitet Rio de Janeiro, ali je poslije preimenovan u Univerzitet Brazila (prilikom posjete jednog stranog monarha), da bi 1965. godine dobio današnje ime. Međutim, univerzitet koristi oba imena.

Univerzitet vuče direktne korijene od prvih visokih naučno-obrazovnih ustanova Brazila, a jedna od njih je i Medicinska Akademija koju je još 1808. godine, osnovao João VI. Univerzitet ne podrazumjeva samo školovanje, nego i bolnice i muzeje.

Ostrvo Fundão[uredi | uredi izvor]

Najveći kampus univerziteta je smješten na ostrvu Fundão, u sjevernoj zoni Rio de Janeira i zauzima skoro cijelu površinu ostrva. Ostrvo je, zapravo, nastajalo 50 godina, spajanjem postojećih ostrva. Aktivnosti samog kampusa su počele oko 1970. godine, pošto je vojni režim smatrao studente kao mogući izvor revolta, a sa smještanjem na ostrvo bi se mogli jednostavno mogući protesti ugušiti. U to vrijeme prilaz ostrvima je bio preko dva uska mosta. Prvobitna ideja projekta je bila da se sve institucije univerziteta nađu na ostrvu, ali se zbog širenja univerziteta od ovoga odustalo. Univerzitetske zgrade na ostrvu Fundão su projektovali poznati brazilski arhitekti, a neki projekti su bili i nagrađivani.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]