Filip, kralj Belgijanaca

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Filip
Kralj Belgijanaca
Vladavina21. juli 2013. -
PrethodnikAlbert II
Nasljednik-
SupružnikMathilde d'Udekem d'Acoz
DjecaElisabeth od Belgije
Gabriel od Belgije
Emmanuel od Belgije
Eléonore od Belgije
DinastijaSaskokoburg i Gota
OtacAlbert II
MajkaPaola Ruffo di Calabria
Rođenje15. april 1960.
Laeken, Belgija

Filip/Philippe od Belgije (rođen 15. aprila 1960. godine) je trenutni belgijski kralj. Najstarije dijete belgijskog kralja Alberta II i kraljice Paole, koji je od svog rođenja do očeve abdikacije nosio titulu vojvode od Brabanta. Nakon što je njegov otac Albert II objavio 3. jula 2013. da će na nacionalni dan Belgije abdicirati u njegovu korist, Filip postaje kralj Belgijanaca 21. jula 2013. godine.

U trenutku njegovog rođenja Belgijom je vladao njegov amidža, kralj Baudouin/Boudewijn, a njegovi roditelji su bili poznati kao princ i princeza od Liègea. Njegovo puno ime na francuskom je Philippe Léopold Louis Marie, a na holandskom Filips Leopold Lodewijk Maria. Studirao je u Belgiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Kaliforniji.

Filip je postao belgijski prestolonasljednik kada je 1993. godine umro njegov amidža, koji nije imao djece s kraljicom Fabiolom, odnosno kada je belgijsku krunu naslijedio njegov otac. Kao belgijski prestolonasljednik nosi titulu vojvode od Brabanta.

Dana 4. decembra 1999. godine oženio je belgijsku groficu Mathilde d'Udekem d'Acoz. Dvije godine kasnije dobili su svoje prvo dijete, princezu Elisabeth Thérèse Marie Hélène. Godine 2003. dobili su svog prvog sina, princa Gabriela Baudouina Charlesa Marie, a dvije godine kasnije drugog sina, princa Emmanuela Léopolda Guillaumea Françoisa Marie. Najmlađe dijete vojvode i vojvotkinje od Brabanta, princeza Eléonore Fabiola Victoria Anne Marie, rođena je 2008. godine. Zbog promjene zakona o nasljeđivanju belgijske krune, koju su od osnivanja Kraljevine Belgije do 1991. godine mogli naslijediti samo muški patrilinearni potomci kralja Leopolda I, belgijsku krunu danas nasljeđuje najstarije dijete bez obzira na spol i u nasljednom nizu princeza Elisabeth se nalazi na prvom mjestu.

Princ Filip je također u nizu nasljednika saskoburggotskog prijestolja, koje je upražnjeno od 1918. godine.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]