Albert II, kralj Belgijanaca

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Albert II
Koning Albert bezoekt Voka Limburg.jpg
Kralj Belgijanaca
Vladavina 9. august 1993. - 21. juli 2013.
Prethodnik Baldvin
Prestolonasljednik Filip
Supružnik Paola Ruffo di Calabria
Djeca Filip
Astrid od Belgije
Laurent od Belgije
Dinastija Saskokoburg i Gota
Otac Leopold III, kralj Belgije
Majka Astrid od Švedske
Rođenje 6. juni 1934


Albert II (punim imenom Albert Félix Humbert Théodore Christian Eugène Marie; rođen 6. juna 1934. godine) je bio šesti kralj Belgijanaca. Abdicirao je 21. jula 2013. godine u korist svog sina Filipa.

Kako njegov brat, kralja Baldovin, i kraljica Fabiola nisu imali djece, princ od Liègea je postao kralj Albert II po bratovoj smrti 9. augusta 1993. godine. Došavši na prijestolje s 59 godina, bio je najstariji nasljednik belgijskog prijestolja.

Djetinjstvo[uredi | uredi izvor]

Rođen je kao mlađi sin kralja Leopolda III i princeze Astrid od Švedske. Ime je dobio po svom djedu po ocu, belgijskom kralju Albertu I. Samo dan nakon rođenja kreirana je posebna titula za njega - princ od Liègea - koju je nosio sve do smrti svoga brata, kralja Baldovina. Albertova majka, kraljica Astrid, poginula je u automobilskoj nesreći 29. augusta 1935. godine. Njegov otac je 1941. godine oženio Britanku Mary Lilian Baels, što ga je učinilo veoma nepopularnim.

Izbjeglištvo[uredi | uredi izvor]

Godine 1940, po izbijanju Durgog svjetskog rata, Albert je sa sestrom Josephine-Charlotte i bratom Baudouinom otišao u Francusku, a zatim u Španiju. Vratili su se u Belgiju iste godine, a 1944. su s ocem i maćehom deportovani u Njemačku i kasnije u Austriju. Stražari su ih pokušali otrovati tabletama cijanida za koje su tvrdili da su mješavina vitamina; Leopold nije dozvolio djeci da uzmu tablete. Alberta, zajedno s njegovom braćom i sestrama, su tokom zatvoreništva obrazovali njegov otac, koji ga je učio prirodnim naukama, i maćeha, koja ga je učila o umjetnosti i književnosti. Alberta i njegovu porodicu oslobodila je vojska Sjedinjenih Američkih Država 7. maja 1945. godine, ali se nisu vratili u Belgiju do 22. jula 1950. godine zbog političkih nepogodnosti. Albert se za to vrijeme obrazovao u Genevi. Tri godine kasnije Albertova sestra se udala za budućeg luksemburškog monarha, Jeana od Burbon-Parme.

Brak i porodica[uredi | uredi izvor]

Godine 1959. oženio je Italijanku, princezu Paolu Margheritu Mariju Antoniju Consigliju Ruffo di Calabria (rođena 1937). Princ i princeza od Liègea dobili su troje djece: princa Philippea Léopolda Louisa Marie (rođen 1960), princezu Astrid Joséphine Charlotte Fabriziju Elisabeth Paolu Marie (rođena 1962) i princa Laurenta Benoîta Baudouina Marie (rođen 1963). Belgijski mediji smatraju da Albert ima i vanbračnu kćerku, Delphine Boël (rođena 1968), koja i sama tvrdi da je kraljeva kćerka. Kralj je nije nikada priznao.

Abdikacija[uredi | uredi izvor]

Dana 3. jula 2013. objavio je da će abdicirati u korist sina Filipa 21. jula 2013. godine, na nacionalni dan Belgije, što je i učinio.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Preci[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Vladarske titule
Prethodnik:
Baldovin
Kralj Belgijanaca
1993-2013
Nasljednik:
Filip