Oskar I, kralj Švedske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Oskar I
Kralj Švedske i Norveške
Vladavina8. mart 1844 - 8. juli 1859
PrethodnikKarlo XIV i III Ivan
NasljednikKarlo XV i IV
SupružnikJozefina od Leuchtenberga
DjecaKarlo XV, kralj Švedske
Gustav, vojvoda od Upplanda
Oskar II, kralj Švedske
Eugenija od Švedske
August, vojvoda od Dalarne
DinastijaBernadotte
OtacKarlo XIV Ivan, kralj Švedske
MajkaDésirée Clary
Rođenje8. juli 1859.

Oskar I (švedski: Oscar; 4. juli 1799-8. juli 1859) je bio drugi švedski i norveški kralj iz dinastije Bernadotte.

Mladost[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Parizu i kršten kao Joseph François Oscar Bernadotte. Roditelji su mu bili Jean-Baptiste Bernadotte i njegova supruga, Désirée Clary. U augustu 1810. švedski parlament je izabrao Oskarovog oca za prijestolonasljednika, budući da tadašnji kralj, Karlo XIII, nije imao nasljednika.

Od Karla XIII je dobio titulu vojvode od Södermanlanda, koju je koristio kao drugi u nizu nasljednika švedske krune. Vrlo brzo je naučio švedski jezik. Godine 1818. Karlo XIII je umro, što je Oskarovog oca učinilo švedskim kraljem Karlom XIV Ivanom i norveškim kraljem Karlom III Ivanom. Novi prestolonasljednik Oskar je dva puta služio kao potkralj Norveške u ime svoga oca.

Brak[uredi | uredi izvor]

Dana 22. maja 1823. oženio je princezu Jozefinu od Leuchtenberga, unuku francuske carice (Napoleonove supruge) Jozefine. S njom je imao četiri sina i jednu kćerku: budućeg kralja Karla XV, princa Gustava, budućeg kralja Oskara II, princezu Eugeniju i princa Augusta. Imao je i troje vanbračne djece s dvije ljubavnice.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Oskarov liberalizam ga je dovodio u sukobe s ocem. Međutim, očevom smrću 8. marta 1844. godine liberalni princ je postao oprezni i umjereni kralj koji nije odobrovao radikalne reforme. Odobrio je slobodu štampe i donio prvi od zakona jednakosti spolova u Švedskoj odlučivši da će sinovi i kćerke imati jednaka prava nasljeđivanja imovine ukoliko nema testamenta. Također je radio na unaprijeđenju jednakosti svojih kraljevina, Norveške i Švedske.

Godine 1848. podržavao je Kraljevinu Dansku u ratu s Kraljevinom Pruskom u ratu za vojvodstva Schleswig i Holstein. Ostao je u neutralan u Krimskom ratu zbog straha da bi Rusija mogla oteti dio švedske obale.


Vladarske titule
Prethodnik:
Karlo XIV i III Ivan
Kralj Švedske i Norveške
1844-1859
Nasljednik:
Karlo XV i IV