Fridrik VIII, kralj Danske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Fridrik VIII
Kralj Danske
Vladavina29. januar 1906 - 14. maj 1912
PrethodnikKristijan IX
NasljednikKristijan X
SupružnikLudovika od Švedske
DjecaKristijan X, kralj Danske
Haakon VII, kralj Norveške
Ludovika od Danske
Harald od Danske
Ingeborg od Danske
Thyra od Danske
Gustav od Danske
Dagmar od Danske
DinastijaSchleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
OtacKristijan IX, kralj Danske
MajkaLudovika od Hesse-Kassela
Rođenje3. juni 1843.
Kopenhagen
Smrt14. maj 1912.
Hamburg

Fridrik VIII (punim izvornim imenom Christian Frederik Vilhelm Carl; 3. juni 1843 - 14. maj 1912) je bio kralj Danske od 1906. do 1912. godine.

Prestolonasljednik[uredi | uredi izvor]

Bio je najstariji sin danskog kralja Kristijana IX i Ludovike od Hesse-Kassela. Kao prijestolonasljednik je učestvovao u ratu protiv Pruske i Austrije, te je pomagao ocu u izvršavanju kraljevskih dužnosti.

Brak i potomstvo[uredi | uredi izvor]

Majka ga je pokušala oženiti jednom od kćeri britanske monarhinje Viktorije, ali Viktorija je to odbila budući da joj je brak sina Eduarda i Fridrikove sestre Aleksandre već osigurao alijansu s Danskom. U Stockholmu, u julu 1869. godine, oženio je švedsko-norvešku princezu Ludoviku. S njom je imao četiri sina i četiri kćeri. Fridrikov drugi sin Karlo je postao kralj i prije samog Fridrika, budući da je 1905. izabran za kralja Norveške kao Haakon VII.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Fridrik VIII je konačno postao kralj po očevoj smrti 1906. godine, kada je imao 62 godine. Fridrik VIII je bio mnogo liberalniji od svog oca i stoga novom parlamentarnom sistemu mnogi draži od svog oca. Budući da je na prijestolje došao u starosti, imao je malo vremena da pokaže svoje sposobnosti prije nego što je bio oslabljen bolešću.

Smrt[uredi | uredi izvor]

Pri povratku iz Francuske 1912. godine 68-godišnji Fridrik se zaustavio u Hamburgu. Tu je, prilikom samostalne šetnje gradom, pao u nesvijest i umro. Njegovo tijelo je pronađeno sljedećeg jutra, a sahranjen je u katedrali Roskilde.