Fridrik VIII, kralj Danske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Fridrik VIII
Frederik VIII of Denmark.jpg
Kralj Danske
Vladavina 29. januar 1906 - 14. maj 1912
Prethodnik Kristijan IX
Nasljednik Kristijan X
Supružnik Ludovika od Švedske
Djeca Kristijan X, kralj Danske
Haakon VII, kralj Norveške
Ludovika od Danske
Harald od Danske
Ingeborg od Danske
Thyra od Danske
Gustav od Danske
Dagmar od Danske
Dinastija Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
Otac Kristijan IX, kralj Danske
Majka Ludovika od Hesse-Kassela
Rođenje 3. juni 1843.
Kopenhagen
Smrt 14. maj 1912.
Hamburg

Fridrik VIII (punim izvornim imenom Christian Frederik Vilhelm Carl; 3. juni 1843 - 14. maj 1912) je bio kralj Danske od 1906. do 1912. godine.

Prestolonasljednik[uredi | uredi izvor]

Bio je najstariji sin danskog kralja Kristijana IX i Ludovike od Hesse-Kassela. Kao prijestolonasljednik je učestvovao u ratu protiv Pruske i Austrije, te je pomagao ocu u izvršavanju kraljevskih dužnosti.

Brak i potomstvo[uredi | uredi izvor]

Majka ga je pokušala oženiti jednom od kćeri britanske monarhinje Viktorije, ali Viktorija je to odbila budući da joj je brak sina Eduarda i Fridrikove sestre Aleksandre već osigurao alijansu s Danskom. U Stockholmu, u julu 1869. godine, oženio je švedsko-norvešku princezu Ludoviku. S njom je imao četiri sina i četiri kćeri. Fridrikov drugi sin Karlo je postao kralj i prije samog Fridrika, budući da je 1905. izabran za kralja Norveške kao Haakon VII.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Fridrik VIII je konačno postao kralj po očevoj smrti 1906. godine, kada je imao 62 godine. Fridrik VIII je bio mnogo liberalniji od svog oca i stoga novom parlamentarnom sistemu mnogi draži od svog oca. Budući da je na prijestolje došao u starosti, imao je malo vremena da pokaže svoje sposobnosti prije nego što je bio oslabljen bolešću.

Smrt[uredi | uredi izvor]

Pri povratku iz Francuske 1912. godine 68-godišnji Fridrik se zaustavio u Hamburgu. Tu je, prilikom samostalne šetnje gradom, pao u nesvijest i umro. Njegovo tijelo je pronađeno sljedećeg jutra, a sahranjen je u katedrali Roskilde.