Filoidni tumor dojke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Filoidni tumor dojke (Tumor phylloides mammae) je mještoviti fibroepitelni benigni tumor dojke, koji nastaje proliferacijom i epitela i fibrovaskularne strome. Još se naziva i Mullerov tumor ili Cystosarcoma phylloides. Najčešće se javlja kod starijih žena od 50. do 60. godine.

Makroskopski izgled[uredi | uredi izvor]

To je veliki tumor, 10 do 15 cm u promjeru, koji se nalazi u centralnom dijelu dojke. Može zahvatiti kožu i egzulcerirati.

Na presjeku se vidi vliki, mehki tumor koji je jasno ograničen. Vide se cistični prostori okruženi sluzavim umnoženim vezivom.

Mikroskopski izgled[uredi | uredi izvor]

Mikroskopski se vidi umnoženo jako edematozno miksomatozno izmijenjeno vezivno tkivo. Hipercelularna vezivna stroma pokazuje izrazit ćelijski pleomorfizam. Skupa sa proliferacijom veziva, proliferira i epitel, koji dovodi do hiperplazije žljezdanih formacija i tubula. Vidljive su papilarne formacije i stratifikacija sa više redova ćelija. Bazalna membrana je očuvana. Često se vide i nekroze u tumoru.

Benigno je 85% slučajeva filoidnog tumora. Samo 15% je maligno, a kod tih slučajeva maligno alteriše samo stroma tumora.

Biološko ponašanje tumora se određuje na osnovu broja mitoza:

  • 1 do 4 mitoze u vidnom polju ima benigni filoidni tumor
  • 5 do 9 mitoza u vidnom polju ima granični oblik, za koga se ne može tvrditi niti da je maligni, niti da je benigni
  • preko 9 mitoza u vidnom polju znak je da je filoidni tumor maligni, te da će dati metastaze.

Maligni filoidni tumor metastazira češće hematogeno, nego limfogeno. Hematogene metastaze se mogu naći u plućima, jetri, kostima i srcu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]Erste hilfe.svg Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi s temama o zdravlju (medicini).