Filoidni tumor dojke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Filoidni tumor dojke (Tumor phylloides mammae) je mještoviti fibroepitelni benigni tumor dojke, koji nastaje proliferacijom i epitela i fibrovaskularne strome. Još se naziva i Mullerov tumor ili Cystosarcoma phylloides. Najčešće se javlja kod starijih žena od 50. do 60. godine.

Makroskopski izgled[uredi | uredi izvor]

To je veliki tumor, 10 do 15 cm u promjeru, koji se nalazi u centralnom dijelu dojke. Može zahvatiti kožu i egzulcerirati.

Na presjeku se vidi vliki, mehki tumor koji je jasno ograničen. Vide se cistični prostori okruženi sluzavim umnoženim vezivom.

Mikroskopski izgled[uredi | uredi izvor]

Mikroskopski se vidi umnoženo jako edematozno miksomatozno izmijenjeno vezivno tkivo. Hipercelularna vezivna stroma pokazuje izrazit ćelijski pleomorfizam. Skupa sa proliferacijom veziva, proliferira i epitel, koji dovodi do hiperplazije žljezdanih formacija i tubula. Vidljive su papilarne formacije i stratifikacija sa više redova ćelija. Bazalna membrana je očuvana. Često se vide i nekroze u tumoru.

Benigno je 85% slučajeva filoidnog tumora. Samo 15% je maligno, a kod tih slučajeva maligno alteriše samo stroma tumora.

Biološko ponašanje tumora se određuje na osnovu broja mitoza:

  • 1 do 4 mitoze u vidnom polju ima benigni filoidni tumor
  • 5 do 9 mitoza u vidnom polju ima granični oblik, za koga se ne može tvrditi niti da je maligni, niti da je benigni
  • preko 9 mitoza u vidnom polju znak je da je filoidni tumor maligni, te da će dati metastaze.

Maligni filoidni tumor metastazira češće hematogeno, nego limfogeno. Hematogene metastaze se mogu naći u plućima, jetri, kostima i srcu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]