Flamingosi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Flamingosi su bili srbijanska muzička grupa osnovana 2005. godine[1], koju su činili TV voditelj Ognjen Amidžić i glumac Marinko Madžgalj.

Sa jazz-folk pjevačem Luisom grupa je osvojila prvo mjesto na Beoviziji 2006. godine sa pjesmom "Ludi letnji ples". Na Evropesmi-Europjesmi 2006. koja se održala 11. marta u Sava centru u Beogradu, Flamingosi su osvojili drugo mjesto. Kao i u Podgorici 2005., najveći broj bodova dobila je grupa No Name, ovog puta sa pjesmom "Moja ljubavi" nakon što članovi žirija iz RTCG-a nisu dodijelili ni jedan bod najbolje plasiranim pjesmama Beovizije.

Glasnim negodovanjem, zviždanjem i bacanjem boca na pozornicu, publika u Sava centru nije dozvolila izvođenje pobjedničke pjesme, nakon čega je izvedena drugoplasirana pjesma, pobjednik Beovizije i jasan favorit u TV glasanju - Ludi letnji ples u izvođenju Flamingosa i Luisa.

Kao epilog spora oko rezultata glasanja, Udruženje javnih televizija Srbije i Crne Gore priopćilo je da na Evropesmi-Europjesmi 2006. nije izabran predstavnik Srbije i Crne Gore za Eurosong u Ateni.

Grupa je prestala sa radom nakon smrti Marinka Madžgalja 26. marta 2016. godine. Madžgalj je preminuo u 38. godini od posljedica raka gušterače.

Reference[uredi | uredi izvor]