Flamingosi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Flamingosi su bili srbijanska muzička grupa osnovana 2005. godine[1], koju su činili TV voditelj Ognjen Amidžić i glumac Marinko Madžgalj.

Sa jazz-folk pjevačem Luisom grupa je osvojila prvo mjesto na Beoviziji 2006. godine sa pjesmom "Ludi letnji ples". Na Evropesmi-Europjesmi 2006. koja se održala 11. marta u Sava centru u Beogradu, Flamingosi su osvojili drugo mjesto. Kao i u Podgorici 2005., najveći broj bodova dobila je grupa No Name, ovog puta sa pjesmom "Moja ljubavi" nakon što članovi žirija iz RTCG-a nisu dodijelili ni jedan bod najbolje plasiranim pjesmama Beovizije.

Glasnim negodovanjem, zviždanjem i bacanjem boca na pozornicu, publika u Sava centru nije dozvolila izvođenje pobjedničke pjesme, nakon čega je izvedena drugoplasirana pjesma, pobjednik Beovizije i jasan favorit u TV glasanju - Ludi letnji ples u izvođenju Flamingosa i Luisa.

Kao epilog spora oko rezultata glasanja, Udruženje javnih televizija Srbije i Crne Gore priopćilo je da na Evropesmi-Europjesmi 2006. nije izabran predstavnik Srbije i Crne Gore za Eurosong u Ateni.

Grupa je prestala sa radom nakon smrti Marinka Madžgalja 26. marta 2016. godine. Madžgalj je preminuo u 38. godini od posljedica raka gušterače.

Reference[uredi | uredi izvor]