Flareon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Flareon
Opći podaci
Japansko imeブースター, Būsutā
Redni broj136
Generacijaprva
VrstaVatreni
Stepen1.
Razvio se izEeveeja
Razvija se u-
RazvojVatreni kamen
Visina0.9 m
Težina25,0 kg
SposobnostBljesak vatre (Flash Fire)

Flareonovo ime dolazi od engleske riječi "flare"; iznenadni bljesak vatre koji se koristi kao jak izvor svjetlosti. Njegovo japansko ime, Būsutā, vjerovatno se odnosi na generatore rakete, koji pokreću raketu sagorijevanjem goriva. Sufiks –eon zajednički je za sve evolucije Eeveeja.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Flareon je četveronožni sisavac kojeg krase karakteristike pasa i lisica. Njegova glava, uši, trup i noge prekrivene su kratkim, mekanim crvenonarandžastim krznom, dok mu se veliki čuperci žutog krzna nalaze između ušiju i oko vrata, te velik kitnjast rep jednake boje kao i čuperci. Zbog boje njegova krzna mnogi odmah primjećuju njegovu povezanost s vatrom. Kada se usporedi s ostale četiri evolucije, Flareon najviše liči Eeveeju.

Flareon je sposoban pohraniti nevjerovatno velike količine topline u svom razmjerno malom tijelu. Iako mu njegovo čupavo krzno (najčupaviji je od svih evolucija Eeveeja) pomaže otpustiti višak topline duž dlaka iz Pokémona, njegova tjelesna temperatura može dositići, i čak premašiti nevjerojatnih 1,650°F (otprilike 900°C). Kada koristi tu toplinu za svoje Vatrene napade, temperatura vatre može doseći gotovo 3,100°F (otprilike 1705°C). Flareon otpušta Vatrene napade iz unutarnje "plamene vrećice", organa koji svi Vatreni Pokémoni posjeduju, a pomaže im u skladištenju topline za stvaranje Vatrenih napada. Kada je izvan bitke, Flareona je moguće dotaknuti, a da se ne zaradi opeklina, unatoč njegovoj unutarnjoj toplini.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Flareon se ne može uhvatiti u divljini ni u jednoj Pokémon igri. Da bi ga se dobilo, igrač mora upotrijebiti Vatreni kamen na Eeveeju. Zbog toga, Flareonova dostupnost u igrama izravno ovisi o dostupnosti Eeveeja.

Flareon se smatra drugim najjačim oblikom od Eeveejevih evolucija zbog njegovog visokog Attack statusa i veoma dobrog Special Attack statusa. Ako ga se dobro trenira i nauči ga se raznolikost napada kao što su Bacač plamena (Flamethrower), Mračna loptica (Shadow Ball) i Tresak tijelom (Body Slam), Flareon postaje veoma moćan Pokémon u tim jednog igrača. Nažalost, njegov niski Defense status i slabost na Zemljane napade čine Flareona posebno ranjivim na izrazito čest napad Potresa (Earthquake) i zbog te činjenice Flareona treba koristiti u pravoj situaciji.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Prvo pojavljivanje Flareona u Pokémon animiranoj seriji bilo je u 40. epizodi. U ovoj epizodi, Ash i društvo nailazi na obitelj od četvero braće, od kojih svi imaju (ili su imali) Eeveeja. Troje od četvero braće razvili su svoje Eeveeje u Flareona, Jolteona i Vaporeona, i nagovaraju najmlađeg brata Mikeyja da i on razvije svog Eeveeja. Ono što ne primjećuju jest to da on ne želi razviti svog Eeveeja jer ga voli ovakvog kakav jest. Doduše, kada Tim Raketa ukrade sve Pokémone, Mikey dokaže svojoj braći da njegov Eevee ne treba evoluirati jer sam pobijedi Tim Raketa kada Pokémoni njegove braće nisu uspjeli.

U epizodi 56, Ash i njegovi prijatelji učestvuju na Ispitu za Pristup u Pokémon ligu, dio čega je borba s Pokémonima koji se biraju nasumice (trener ne smije koristiti svoje Pokémone). Ash na kraju koristi Weezinga protiv Flareona, i pobjeđuje jer je Weezingov napad Smogom (Smog) uzrokovao eksploziju u dodiru s Flareonovom vatrom.

U epizodi 185, obitelj od petoro sestara iz grada Ecruteaka (kao i Braća Eevee iz epizode 40) trenerice su različitih evolucija Eeveeja, uključujući Vaporeona, Jolteona, Flareona i Umbreona. Jolteon pomaže u borbi protiv Tima Raketa, a kasnije se bori protiv Ashova Pikachua i izgubi. Sestre se ponovo pojavljuju u epizodi 228 te Tim Raketa ponovo pokuša ukrasti njihove Pokémone, no bivaju spašeni od Asha i Sakurina Espeona.

Mladi trener u epizodi 242, koji pokušava uhvatiti Magcarga, ima Flareona kao jedinog Pokémona u svom timu. U epizodama 353 i 354, Pokémon Koordinatorica Tsukiko ima Flareona kojeg koristi u Pokémon Izložbama te ga kasnije koristi da bi pomogla May u treniranju Mayina Bulbasaura.