Umbreon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Umbreon
Opći podaci
Japansko imeブラッキー, Burakkī
Redni broj197
Generacijadruga
VrstaMračni
Stepen1.
Razvio se izEeveeja
Razvija se u-
Razvojiskustvo i Sreća, tokom noći
Visina1 m
Težina27 kg
SposobnostSinkronizacija (Synchronize)

Umbreonovo ime dolazi od latinske riječi "umbra", što znači sjena. Sufiks –eon zajednički je za sve evolucije Eeveeja. Njegovo japansko ime, Burakkī, označava boju njegova krzna i njegova Mračnog tipa.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Umbreon je četveronožni sisavac kojeg krase karakteristike lisica i pasa. Prekriven je kratkim crnim krznom, sa žutim prstenjem na nogama, repu, ušima i čelu. Ovi prstenovi svijetle kada su izloženi mjesečini ili u borbi, a njihovu moć regulira mjesečev ciklus. Njegove su oči crvene boje s crnim zjenicama. Ima neobičnu sposobnost kada je u opasnosti; može poprskati protivnika otrovnim znojem iz svojih pora. Donekle nalikuje i na mačke, ali ne u tolikoj mjeri kao Espeon.

Umbreon se razvija pod utjecajem trenerove ljubavi i mjesečeve svjetlosti. Preferira vrebati u tami i čekati protivnikov sljedeći potez. Hodanje po dnevnom svjetlu izaziva stres i nelagodu kod Umbreona. Tokom noći punog mjeseca, ili ako je Umbreon uzbuđen, žuto prstenje na njegovom tijelu počne sjati te sam prizor tjera strah u srca onih u blizini.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Umbreona se ne može naći u divljini u većini Pokémon igara. Mora ga se razviti iz Eeveeja sticanjem iskustva tokom noći kada mu je Sreća na maksimumu, ili koristeći Mjesečevu krhotinu (koja je različita od Mjesečevog kamena) u Pokemon XD: Gale of Darkness. Zbog toga, Umbreonova dostupnost izravno ovisi o dostupnosti Eeveeja. Jedina je iznimka Pokemon Colosseum, gdje igrač igru započinje s Espeonom i Umbreonom. Umbreon je bio jedini "čistokrvni" Mračni Pokemon u drugoj generaciji Pokemona, što je značilo da nije imao dvostruku slabost kao drugi Mračni Pokémoni poput Houndooma i Murkowa te je bio omiljeniji izbor između ostala dva Pokémona.

Umbreonov iznad prosječan Defense, Special Defense i HP daju mu veliku količinu izdržljivosti. Sposoban je oduprijeti se napadima mnogih Pokémona, što ga čini popularnim odbrambenim Tenkom. Kao i većina Tenkova u Pokémon svijetu, i Umbronov je Attack status ispod prosjeka. Ali može koristiti veliku paletu "mučnih" tehnika, kao što su Toksin (Toxic), Zbunjujuća zraka (Confuse Ray) i Podmukli pogled (Mean Look). Ako mu se još doda tehnika Mjesečine (Moonlight) kako bi se Umbreon sam oporavljao, protivnici će se kad-tad onesvijestiti. Još je jedna mogućnost umjesto Podmuklog pogleda, Umbreona naučiti TM Psihičku (Psychic), da bi se mogao suprotstaviti Borbenim Pokémonima.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

U epizodi 185, obitelj od petoro sestara iz grada Ecruteaka (kao i Braća Eevee iz epizode 40 trenerice su različitih evolucija Eeveeja, uključujući Vaporeona, Jolteona, Flareona i Umbreona. Sestre se ponovo pojavljuju u epizodi 228, te Tim Raketa ponovo pokuša ukrasti njihove Pokémone, no bivaju spašeni od Asha i Sakurina Espeona.

Gary Oak, unuk profesora Oaka i Ashov protivnik, ima Eeveja koji se razvije u Umbreona dok ovaj putuje Johto regijom. Garyjev Umbreon prvi se put pojavljuje u epizodi 173. Isti Umbreon postaje jedan od najvažnijih Garyjevih Pokemona u svim njegovim narednim pojavljivanjima.