Bulbasaur

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bulbasaur
Opći podaci
Japansko imeフシギダネ, Fushigidane
Redni broj1
Generacijaprva
VrstaTravnati/Otrovni
StepenElementarni
Razvio se iz-
Razvija se uIvysaura
Razvojsticanjem iskustva
Visina0.7 m
Težina6.9 kg
SposobnostBujanje (Overgrow)

Bulbasaur je istaknuta vrsta, budući da je jedan od prvih Pokémona koji se može dobiti na prvim videoigrama i često se pojavljuju u Pokémon animiranoj seriji.

Ime Bulbasaur dolazi od riječi "bulb", što na engleskom znači sjemenka (na njegovim leđima), i grčke riječi "sauros" = gušter. Japansko ime za Bulbasaura je Fushigidane, složenica japanskih riječi "fushigi" = tajanstven, i "tane" = sjemenka.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Pokédex u videoigri i animiranoj seriji kaže: "sjemenka je usađena na Bulbasaurova leđa od njegovog rođenja. Ta sjemenka klije i razvija kako Bulbasaur raste." To je zapravo odraz tokom njegove evolucije u Ivysaura. Sjemenka upija Sunčevu energiju, koju Bulbasaur treba kako bi rastao, iz tog razloga, Bulbasaur uživa u izležavanju na suncu. Kroz skladištenje tih hranjivih materija, Bulbasaur može danima izdržati bez mrvice hrane.

U borbi, treneri mogu iskoristiti tu skladištenu Sunčevu energiju u obliku moćne Sunčeve zrake (Solar Beam); jedne od najmoćnijih tehnika koju Bulbasaur može naučiti. Bulbasaur isto tako može napasti malenim sjemenom iz svoje lukovice, kako bi između krugova mogao upiti snagu protivnika. Bulbasaur je sposoban produžiti dvije vitice od sebe, kako za napadanje, tako i za manipuliranje protivnikom.

Bulbasaur u videoigrama[uredi | uredi izvor]

Bulbasaur igra ključnu ulogu prvim Pokémon videoigrama. Kao glavni lik, cilj igača je voditi svog Pokémona kroz bitke s drugim Pokémonima, stvarajući scenarij sličan onom u borbi pijetlova. Ipak, Pokémoni potenciraju na to da su ove borbe prijateljsko, a ne brutalno nadmetanje.

U prvoj generaciji Pokémon igara, igrač može birati između tri početnička Pokémona: Bulbasaura, Charmandera i Squirtlea. Ako igrač odabere Bulbasaura, njegov glavni protivnik će odabrati Charmandera, zbog činjenice da Charmander ima prednost nad Bulbasaurom.

U Pokémon Yellow videoigri, igrač počinje s Pikachuom umjesto jednim od tri početna Pokémona. Bulbasaur postaje dostupan kasnije kroz igru kao dar od djevojke u gradu Cerulianu, prateći događanje iz Pokémon animirane serije. Tri prvobitna startera nisu dostupna ni u jednoj od ostalih Pokémon igara, osim u poboljšanim remake verzijama, FireRed i LeafGreen. Ipak, Bulbasaur je jedan od Pokémona dostupan u Pokémon Stadium igri, kao nagrada nakon što igrač pobijedi sve vođe dvorana (značajniji protivnici u igri) i Elitnu Četvorku (najviši nivo konkurencije).

Postoji sedamnaest različitih Pokémona vrsta, koji određuju njihove prednosti i slabosti, koji se ravnaju u složenim serijama. Bulbasaur je Travnati/Otrovni Pokémon (iako iskustvom ne može naučiti nijedan otrovni napad), pa su mu zato napadi pogotovo djelotvorni protiv Zemljanih, Kamenih i Vodenih Pokémona, ali su Psihički, Vatreni i Ledeni pogotovo uspješni protiv njega. Napadi Borbenih, Vodenih, Električnih i Travnatih Pokémona uzrokuju malu štetu Bulbasauru, i Bulbasaur uzrokuje malu štetu drugim Travnatim i Otrovnim Pokémonima, kao i Vatrenim, Letećim, Čeličnim, Buba i Zmaj Pokémonima. Svi ostali tipovi Pokémona nemaju neku posebnu prednost ili nedostatak protiv Bulbasaura. Zato se smatra da je Bulbasaur najbolji izbor za početnike u videoigrama, jer ima prednost nad prve dvije dvorane. Prvi je Brock, koji koristi Kamene Pokémone, a druga je Misty, koja koristi Vodene Pokémone. Isto tako, treći i četvrti vođe dvorana jesu Poručnik Surge s Električnim Pokémonima, i Erika, stručnjak s Travnatim Pokémonima, te oni nemaju prednost nad Bulbasaurom i njegovim naprednijim oblicima.

Bulbasaurov visok Special Attack i Special Defense (u videoigri) znače da može koristiti snažne Travnate napade, kao što su Šibanje viticom (Vine Whip) i Oštri list (Razor Leaf), i da se mogu oduprijeti takvim napadima. Njihov standardni Attack status prilično je jadan, što čini njegove fizičke napade, kao što je Obaranje (Tackle), relativno slabim. Bulbasaur ima sposobnost da prolazi evoluciju (promjenu oblika unutar Pokémona uzrokovanu sticanjem iskustva) dvaput. Može evoluirati u Ivysaura (na 16. nivou, pa nadalje), a zatim u Venusaura (na 32. nivou) koji je njegov završni oblik. Obje evolucije daju mu značajno povećanje svih statusa. Bulbasaur, kao i ostali nerazvijeni Pokémoni, uči nove tehnike mnogo brže od svojih razvijenih oblika.

Bulbasaur se ne može naći u divljini ni u jednoj verziji. To ih čini izuzetno rijetkima, unatoč nedostatku snage prije evolucije. Zbog tog razloga, Bulbasaur (i ostali starter Pokémoni kao što su Cyndaquil i Mudkip) uzgaja se zbog razmjene s ostalim igračima. Ova je mogućnost predstavljena u drugoj generaciji; i naredne igre sadrže lokacije gdje se Pokémoni mogu uzgajati s ciljem donošenja Poké-jaja, koja se legu u Pokémone koji se podudaraju s majčinim najranijim oblicima evolucije.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Pokémon animirana serija i filmovi grupa su avantura odijeljena od ostalih verzija Pokémona, u kojima glavni lik, Ash Ketchum, prati svoj san da postane Pokémon Majstor – iako je bit riječi Majstor nejasna. On i njegovi prijatelji i pratitelji putuju Pokémon svijetom boreći se s ostalim Pokémon trenerima. Dosad, Ash i njegova prijateljica May oboje su trenirali Bulbasaura (u različito vrijeme), premda je Ashov Bulbasaur prikazivan kroz mnogo dulji period.

Ashov Bulbasaur ostao je s njim duže od svih ostalih Pokémona, s Pikachuom kao jedinim izuzetkom, koji je prvi Pokémon u njegovu timu uopće. Prije nego što se pridružio Ashu, Bulbasaur je živio s djevojkom Melanie, koja se brinula za napuštene Pokémone. Nije sasvim jasno ako je Bulbasaur bio napušten u to vrijeme, ali Melanie nije bila njegov trener, već samo prijateljica. U početku, Bulbasaur je bio pesimističan u vezi s Ashom, i kada su se jednom prilikom Bulbasaur i ostali Ashovi Pokémoni našli sami, inzistirao je u tome da ih je Ash napustio. Međutim, nakon te epizode, njegova odanost je ojačala i na kraju je postao jedan od Ashovih najvjernijih i pouzdanijih Pokémona.

Kao i svi Pokémoni (osim Mewtwoa, Meowtha Tima Raketa i jednog Slowkinga), Bulbasaur ne može pričati ljudskim jezikom, već komunicira s ostalima verbalno ponavljajući slogove imena svoje vrste ( "bulba", "saur") koristeći se različitim tonovima i gestama tijela kako bi prenio svoje raspoloženje. Zbog ovoga, Bulbasaurov trener većinom zna što pokušava reći. Ash i njegovo prvobitno društvo (Misty i Brock) bili su prvi ljudi koji su posvjedočili Bulbasaurovu evolucijsku ceremoniju, u kojoj se svi Bulbasauri iz cijelog svijeta okupljaju na jednom mjestu da bi se razvili u Ivysaure.

U svim igrama, Pokémon treneri sa sobom mogu nositi 6 Pokémona u timu odjednom. Ashov Bulbasaur ostao je u njegovu timu duže vrijeme, ali ga je Ash ostavio s profesor Oakom, nakon što su se Oakovi Travnati Pokémoni za koje on brine međusobno svađali. Bulbasaur je jedini Pokémon koji je uspio smiriti njihove razmirice, i svađe bi se nastavile da je Bulbasaur otišao.

Nintendo tvrdi da su, nasuprot videoigrama, Pokémoni u animiranoj seriji bez određenog spola s ponekim izuzecima. Bulbasaur je opuštene prirode i rijetko dopušta da ga se provocira te je čista suprotnost njegovu prijatelju Squirtleu, koji je često nepromišljen. Kao i Ashov Pikachu, ovaj je Bulbasaur odlučio ne razviti se.

Tokom borbe u Indigo ligi, natjecanje koje se održava na Indigo Visoravni, Ashov je Bulbasaur sam pobijedio dva od tri protivnička Pokémona (Beedrilla i Scythera), unatoč maloj količini iskustva u Ashovu timu. Isto je tako učestvovao u Orange ligi. Ipak, pobijedio ga je iskusniji Electabuzz, učinivši ga jedinim Pokémonom u Ketchumovu timu koji nije uspio pobijediti ijednog protivničkog Pokémona. Kasnije, u Johto ligi, Bulbasaur je uspio pobijediti veoma snažnog Shiny Magnetona i, u istom meču, izjednačio je borbu sa svježe odmorenim Meganiumom.

Ashov se Bulbasaur vratio u Ashov tim u epizodi "First Pokémon! Final Battle!", u kojoj je pobijedio Brandonova Dusclopsaa. Tokom istog se meča borio i s Brandonovim Solrockom, ali su se oba Pokémona, zbog snage njihovih istovremenih napada, onesvijestila u isto vrijeme.

Još jedan Bulbasaur četvrti je Pokémon kojeg je May uhvatila tokom avantura kroz Hoenn. Tokom putovanja kroz Zabranjenu šumu (rezervat za Travnate Pokémone), naišla je na jednog dok je brala cvijeće. On se zbližio sa njom i branio ju je protiv ostalih Travnatih Pokémona, koji su u njoj vidjeli prijetnju. Kad May ode, Bulbasaur odluči otići sa njom. Kao i ostali Mayini Pokémoni, on je Pokémon za posebna Pokémon natjecanja. Pokémon natjecanja slična su izložbi pasa u kojoj se Pokémoni natječu kako bi što bolje demonstrirali stil i ljepotu sucima. Zbog tog razloga, May ga je naučila tehniku Plesa latica (Petal Dance), kričavu tehniku koja obećava visoke bodove od sudaca. Mayin Bulbasaur razlikuje se od ostalih Bulbasaura jer umjesto tri veće tačke na čelu, ima jednu u obliku srca, što sugerira da je žensko.

Otkad se Mayin Bulbasaur zaljubio u Ashova Bulbasaura, oba sada žive s Profesorom Oakom.