Charmander

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Charmander
Opći podaci
Japansko imeヒトカゲ Hitokage
Redni broj4
Generacijaprva
VrstaVatreni
StepenElementarni
Razvio se iz-
Razvija se uCharmeleona
Razvojsticanjem iskustva
Visina0,6 m
Težina8,5 kg
SposobnostBljesak (Blaze)

Ime Charmander kombinacija je engleskih riječi "char" = opeći, i "salamander" = daždevnjak; vodozemac obično povezan s vatrom. Njegovo japansko ime, Hitokage, doslovno znači vatra.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Charmander je mali dvonožni gušter nalik malenom dinosauru, sličan svojim razvijenim oblicima; Charmeleonu i Charizardu. Na vrhu njegova repa gori plamen. Intenzitet plamena pokazivač je Charmanderovog fizičkog i emocionalnog stanja. Kada je plamen gotov ugašen, Charmander postaje izrazito slabašan i njegov bi život mogao biti u opasnosti. Kada plamen gori normalnim intenzitetom, Charmender je zdrav, te može treperiti ako je Charmander sretan, ili divlje gorjeti kada se Charmander razljuti. Ako se plamen iz bilo kojeg razloga ugasi, Charmander umire. Charmander neće nužno umrijeti ako padne u vodu, iako bi duže stajanje pod vodom moglo biti kobno. Tokom kiše, Charmanderov život nije pretjerano ugrožen, i svaka kap kiše na repu stvara paru. Charmander, koji je tek došao na svijet, još nije upoznat s plamenom na repu te se zna slučajno opeći. Charmanderi, poput svih ostalih Vatrenih Pokémona, preferiraju topla mjesta.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Jedan od dosljednih aspekata svih Pokémon igara – od Pokémon Red i Blue za Nintendo Game Boy, do igara Pokémon Diamond i Pearl za Nintendo DS konzole – izbor je tri različita Pokémona na početku igračeve avanture; ta tri Pokémona etiketirana su kao Početni (ili starter) Pokémoni. Igrač može birati između Vodenog, Vatrenog ili Travnatog Pokémona, autohtonog za to područje; izuzetak od ovog pravila je Pokémon Yellow (remake verzija prvobitnih igara koja prati priču Pokémon animirane serije), gdje igrač dobija Pikachua, Električnog miša, poznatog po tome što je maskota Pokémon medijske franšize.

U prvobitnim Pokémon videoigrama (Pokémon Red, Blue i Yellow) kao i u njihovim remake verzijama (FireRed i LeafGreen), Charmander je, uz Bulbasaura i Squirtlea, jedan od početnih Pokémona koji se nude na izbor igraču na početku njegove avanture. Ako igrač odabere Charmandera, njegov će protivnik, bez sumnje, izabrati Squirtlea, jer Squirtle ima prednost nad Charmanderovim Vatrenim tipom.

Kao Vatreni Pokémon, Charmander je pogotovo učinkovit protiv Travnatih, Ledenih, Čeličnih i Buba Pokémona, no Zemljani, Kameni i Vodeni napadi posebno su učinkoviti protiv njega. Charmander je, zbog tog razloga, težak izbor za početnike, jer prvo dvoje Vođa Dvorana (Brock i Misty) koriste Kamene i Vodene Pokémone, doduše, u FireRed i LeafGreen remake inačicama, Charmander može naučiti Metalnu kandžu (Metal Claw), Čelični napad posebno učinkovit protiv Brockovih Pokémona. Isto tako, treći Vođa Dvorane (Lt. Surge) koristi Električne Pokémone te nijedna strana nema neku posebnu prednost. Na 16. nivou Charmander se razvija u Charmeleona, koji se na 36. nivou razvija u Charizarda. Charizarda se smatra jednim od najmoćnijih Pokémona prve generacije, iskupljujući se za težak početak u igrama.

Charmander nije dostupan kao početnički Pokémon u Pokémon Yellow videoigri, jer priča u ovoj igri prati onu animirane serije, te je igrač prisiljen uzeti Pikachua kao početnog Pokémona. Charmander kasnije postaje dostupan kao dar od trenera koji misli da ga neće dobro odgojiti te ga poklanja igraču (slično kao i u animiranoj seriji). Kada ga igrač dobije, Charmander je na 10. razini.

Charmander nije dostupan u divljini ni u jednoj od igara te je zbog svoje rijetkosti (kao i zbog svojih evolucija, Charmeleona i Charizarda) popularan izbor za uzgajanje i razmjenu s ostalim igračima.

Charmander je jedan od šesnaest starter Pokémona u Pokémon Mystery Dungeon videoigrama.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

U Pokémon animiranoj seriji, Ash Ketchum i njegovi prijatelji naiđu na Charmandera koji čeka svoga trenera na stijeni. Društvo dođe do Pokémon centra, te tada počne padati snažna kiša. Društvo se počne brinuti za Charmanderov život, jer Charmander ugiba ako se njegov plamen na repu ugasi. Otiđu natrag do stijene gdje su ga sreli te ga spase od jata ljutih Spearowa koji su ga uznemiravali. Odnesu ga u Pokémon centar, no kada se oporavio, vratio se nazad do stijene da bi čekao svog trenera. Društvo saznaje da je njegov trener, Damian, smatrao da je Charmander preslab i zbog toga ga je i napustio. Prevario je Charmadera da će se vratiti po njega, a Charmander je u to povjerovao. Tim Raketa ubrzo se pojavljuje i (kao i obično) pokušavaju ukrasti Pikachua te Charmander upotrijebi svoj Bacač plamena (Flamethrower) da bi ih otjerao. Damian, koji se slučajno našao u blizini, uvidi da nioje bio u pravu, te im je objasnio kako ne voli slabe Pokémone. Charmander, nakon što je čuo da ga je trener napustio, odbija Damiana i pridružuje se Ashovu timu. Ashov se Charmander kasnije razvio u Charmeleona tokom borbe s vojskom Exeggutora, a zatim u Charizarda da bi se borio sa snažnim Aerodactylom.

Richie, Ashov prijatelj, isto ima Charmandera imena Zippo, kojeg koristi u borbi protiv Asha u Indigo Pokémon ligi. Doduše, prije njegova pojavljivanja u Orange epizodama, Zippo se razvio u Charmeleona.

Kao početni Pokémon, Charmandera se moglo vidjeti uz Squirtlea i Bulbasaura u epizodama koje prikazuju mlade Pokémon trenere koji tek započinju svoje avanture. Charmander je, zbog toga, imao manja pojavljivanja u Pokémon Hronikama i Advanced Generation epizodama.