Idi na sadržaj

Squirtle

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Squirtle
Opći podaci
Japansko imeゼニガメ Zenigame
Redni broj7
Generacijaprva
VrstaVodeni
StepenElementarni
Razvio se iz-
Razvija se uWartortlea
Razvojsticanjem iskustva
Visina0,5 m
Težina9,0 kg
SposobnostBujica (Torrent)

Squirtleovo ime je kombinacija engleskih riječi "squirt" = mlaz vode, što je njegova osnovna tehnika u borbama Pokémona, i "turtle" = kornjača. Istovremeno, njegovo bi ime moglo biti kombinacija engleskih riječi "squirrel" = vjeverica, i "turtle" = kornjača, jer je Squirtle Pokémon koji je izgledom identičan kornjači s repom nalik vjeveričinom. Njegovo japansko ime, Zenigame, vjerovatno dolazi od japanske riječi "zenigame", što doslovno znači riječna kornjača.

Squirtle, kao i njegovi evolucijski oblici Wartortle i Blastoise, često je zanemaren zbog svog širokog i rasprostranjenog Vodenog tipa te se njih troje ne mogu usporediti s još jednim potpunim Vodenim Pokémonom, Suicuneom, ili nekim drugim moćnijim dvostrukim Vodenim tipovima poput Laprasa, Kingdre i Lanturna. Squirtle se često pojavljuje u Pokémon animiranoj seriji kao Pokémon dvaju glavnih likova. U svojoj karijeri Pokémon trenera, Ash je trenirao Squirtlea, kao i njegova prijateljica May, koja je Pokémon koordinatorica. Prema Time magazinu, Squirtle se smatrao jednim od najpopularnijih Pokémona prve generacije.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Squirtle je malena, dvonožna plava kornjačica sa smeđim oklopom i prepoznatljivim repom nalik malenoj palici. Ubrzo nakon njegova rođenja, njegova leđa oteknu i očvrsnu kako bi ga učinila otpornijim na napade drugih Pokémona, čineći snažan oklop na njegovim leđima. Većina predmeta bačena u Squirtleov oklop velikom snagom obično će se odbiti od oklopa. Okrugli oblik oklopa i brazde na njegovoj površini dopuštaju Squirtleu da pliva velikim brzinama uz najmanji otpor. Kada se osjeća u opasnosti, Squirtle povlači svoje udove i vrat u svoj oklop i prska protivnika snažnim mlazom vode, istovremeno koristeći ovaj način samoodbrane i kao sredstvo za napadanje i zastrašivanje protivnika.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Jedan od dosljednih aspekata svih Pokémon igara – od Pokémon Red i Blue za Nintendo Game Boy, do igara Pokémon Diamond i Pearl za Nintendo DS konzole – izbor je tri različita Pokémona na početku igračeve avanture; ta tri Pokémona etiketirana su kao Početni (ili starter) Pokémoni. Igrač može birati između Vodenog, Vatrenog ili Travnatog Pokémona, autohtonog za to područje; iznimka od ovog pravila je Pokémon Yellow (remake verzija prvobitnih igara koja prati priču Pokémon animirane serije), gdje igrač dobija Pikachua, Električnog miša, poznatog po tome što je maskota Pokémon medijske franšize.

U prvobitnim naslovima Pokémon videoigara (Pokémon Red, Green i Blue) kao i njihovim prerađenim verzijama (Fire Red i LeafGreen), Squirtle je Vodeni početni Pokémon koji se igraču daje na izbor na početku njegova putovanja, uz Charmandera, Vatrenog početnog Pokémona, i Bulbasaura, Travnatog početnog Pokémona. Ako igrač odabere Squirtlea, njegov će protivnik bez dvojbe uzeti Bulbasaura, jer Bulbasaur ima prednost nad Squirtleovim tipom: Bulbasaurovi su Travnati napadi posebno učinkoviti protiv Squirtleovog Vodenog tipa.

U narednoj igri, Pokémon Yellow, Bulbasaur, Charmander i Squirtle nisu dostupni igraču na početku njegova putovanja, jer su ih već odabrali drugi treneri prije igrača; umjesto toga, igrač svoju avanturu započinje s Pikachuom. Squirtle kasnije postaje dostupan kao dar policajke Jenny u gradu Vermilionu, što igru čini bližom samoj animiranoj seriji i njenom slijedu događanja. Prvobitna tri početna Pokémona nedostupna su u svim ostalim Pokémon igrama (izuzev prerađenih verzija Pokémon FireRed i LeafGreen, gdje služe istoj svrsi kao i u prvobitnim igrama). Doduše, Squirtle je jedan od nasumičnih Pokémona dostupnih kao nagrada za savladavanje svih Vođa dvorana i članova Elitne četvorke u Pokémon Stadium igri, što je najviši stepen natjecanja u čitavoj igri. Squirtlea se nikada nije moglo pronaći u divljini te je zbog svoje rijetkosti popularan izbor za uzgajanje i razmjenu s ostalim igračima.

Kao Vodeni Pokémon, Squirtle ima prednost nad prvim Vođom dvorane, Brockom, u prvobitnim igrama, koji koristi Kamene Pokémone, iako ima jednak tip kao Pokémoni koje koristi Misty, Vođa dvorane grada Ceruleana. Squirtle je slab na Električne i Travnate napade, što ga čini lošim izborom za borbu protiv trećeg i četvrtog Vođe dvorane, poručnika Surgea i Erike. Njegov je završni oblik, Blastoise, snažan Vodeni Pokémon, koji bi vjerovatno bio istaknutiji kada u igrama ne bi postojao tako veliki broj Vodenih Pokémona. Inače, Vodeni su Pokémoni najbrojniji tip Pokémona u čitavoj Pokémon franšizi.

Squirtle je isto tako jedan od šesnaest različitih početnih Pokémona u Pokémon Mystery Dungeon igrama.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Tokom jednog vremenskog perioda, Ash Ketchum imao je Squirtlea u svom aktivnom timu. Kao napušten Pokémon kojeg je vlastiti trener odbacio, Squirtle se udružio sa još četiri Squirtlea i osnovao zločinačku družinu, zavaravajući ostale svojim slatkim i umiljatim izgledom. Doduše, Squirtleova je družina bila bezopasna, jer je u većini slučajeva samo zbijala šale i podvale na tuđi račun, ne napadajući i ozljeđujući ljude na druge načine. Kada družina spasi obližnji gradić od šumskog požara, postaju vatrogasna družina toga grada – doduše, bez svoga vođe, koji je odlučio otići s Ashom. Squirtle je u Ashovom timu bio tokom većine Ashovih putovanja kroz Kanto regiju, Orange ostrva i dijelove Johto regije prije povratka u svoju družinu radi podrške njenim članovima, čije je samopouzdanje i sposobnost gašenja požara značajno pala bez njihovog vođe. Kao Ashov Pokémon od povjerenja, Squirtle se vratio u Ashov tim tokom borbe u Silver konferenciji za Pokémon trenere.

Ashov Squirtle ima žilavu osobnost, i u nekim situacijama nosi crne naočale (pogotovo kada je u službi vođe Squirtleove družine), koje su inače skrivene u njegovom oklopu. Squirtle je nepromišljen Pokémon, suprotno od svojih prijatelja Pikachua i Bulbasaura. Njegova je tehnika Vodenog pištolja (Water Gun) brza i precizna, često gađajući isto mjesto mete uzastopnim napadima, čak i dok je u zraku, kao i njegova najmoćnija tehnika Vodene crpke (Hydro Pump), kada uvlači svoje udove i glavu u oklop, vrteći se velikom brzinom i udarajući protivnika uzastopnim mlazovima vode pod visokim pritiskom koji izlaze iz rupa u njegovu oklopu, na mjestima gdje su mu inače udovi i glava. Squirtleov je najbolji prijatelj Ashov Bulbasaur. Bulbasauru je Squirtleov povratak u Squirtleovu družinu najteže pao, iako njihovo prijateljstvo nikada nije zamrlo unatoč njihovom razilaženju.

Mnogi mladi Squirtli viđeni su laboratoriju profesora Oaka. Jedan od malenih Squirtlea posebno se svidio mladoj Pokémon koordinatorici i Ashovoj prijateljici May, pridruživši se njenom timu. Ovaj je Squirtle još mlad i neiskusan, i mnogo manji od Ashova Squirtlea.

Ashov Squirtle se vratio u Ashov tim u epizodi "First Pokémon! Final Battle!", u kojoj je upoznao Mayinog Squirtlea, i pobijedio Brandonova Ninjaska, ali je izgubio protiv njegova Solrocka.

Iako je viđen samo u ubačenoj sceni događaja iz prošlosti tokom epizode "Challenge Of The Samurai!", Gary Oak također je započeo svoje putovanje sa Squirtleom, koji je, ironično, bio Pokémon kojega je Ash u početku htio izabrati kao svog početnog Pokémona.

Još je jedan Squirtle protagonist animirane serije "Pokémon Mystery Dungeon: Team Go-Getter Out Of The Gate!". Iako u tijelu Pokémona, ovaj je Squirtle zapravo čovjek koji je, iz nepoznatih razloga pretvoren u Pokémona. Pronalazi ga Charmander i učini ga članom spasilačkog tima imena Team Go-Getters. Unatoč njegovu neznanju da je Pokémon, Squirtle je izuzetno sretan kao član spasilačkog tima. U početku, pokušava koristiti tehniku Vodenog pištolja, što rezultira mnogo slabijim napadom Mjehurića (Bubble); naposljetku, uspijeva uspješno upotrijebiti Vodeni pištolj kako bi pobijedio opakog Skarmoryja. Ovaj je Squirtle naivan i neiskusan, iako je veoma ljubazan i dobrodušan, spreman učiniti bilo što kako bi spasio svoje prijatelje.