Blastoise

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Blastoise
Opći podaci
Japansko imeカメックス Kamekkusu
Redni broj9
Generacijaprva
VrstaVodeni
Stepen2.
Razvio se izWartortlea
Razvija se u-
Razvojsticanjem iskustva
Visina1,6 m
Težina85,5 kg
SposobnostBujica (Torrent)

Blastoiseovo je ime kombinacija engleskih riječi "blast" = mlaz vode, i "tortoise" = kornjača, iako se njegovo ime izgovara . Njegovo japansko ime, Kamekkusu, kombinacija je japanske riječi "kame" = kornjača, i engleske riječi "extra" = dodatak.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Blastoise je velika, plava, dvonožna kornjača sa produženim izraslinama nalik topovima iz vrha oklopa, s čeljusti nalik onoj nasrtljive kornjače. Ovi se topovi koriste za ispaljivanje velikih količina vode pod visokim pritiskom, s tolikom snagom da može probiti betonski zid i podeblji čelik. Istovremeno, topovi su izrazito precizni, dopuštajući Blastoiseu da pogodi malene mete na dažini od preko 40 metara. Doduše, Blastoise nije u mogućnosti precizno naciljati mete u velikoj blizini kao što je to prikazano u borbi Ashova Charizarda i Garyjeva Blastoisea. Blastoise može vodom ispuniti tri olimpijska bazena u jednoj minuti. Kako je voda iz topova ispaljivana pod visokim pritiskom, Blastoise usađuje svoje noge čitavom svojom težinom u tlo, kako ne bi odskočio ili ustuknuo. Zbog snage i siline njegovih napada, Blastoisea se smatra brutalnim Pokémonom; čak i njegovi potpuno normalni napadi, poput obaranja podupiranih vodom i teškim trescima tijela, u potpunosti su uništavajući, iako je stvorenje prilično lagano i brzo u usporedbi sa "stvarnim" teškašima u Pokémon svijetu. Kada se osjeća ugrožen, povlači se u svoj snažni oklop. Blastoise je izrazito borben Pokémon, koji će, bez obzira na sve, žrtvovati svoj život za svog trenera.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Blastoise je odlično opremljen za ulogu "Spužve" ili "Tankera" u Pokémon borbama. Može naučiti razne napade, poput Zijevanja (Yawn), Izmaglice (Haze), Zrcalnog ogrtača (Mirror Coat), Protunapada (Counter), Osvježenja (Refresh), Rike (Roar), Sna (Rest), Seizmičkog bacanja (Seismic Toss) i Brze vrtnje (Rapid Spin), napade koji se najčešće koriste kod Pokémona s ovom ulogom. Blastoise je često viđen kao odlučujući Vodeni Pokémon, iako je manje popularan od Venusaura i Charizarda, vjerovatno zbog velikog broja Vodenih Pokémona. U FireRed i LeafGreen igrama, Blasotise je u mogućnosti naučiti Vodeni top (Hydro Cannon), izuzetno moćan napad, koji je u krajnjem slučaju Vodena verzija tehnike Snažne zrake (Hyper Beam). Poput Snažne zrake, Vodeni top ima visoku napadačku moć, ali zahtijeva preskakanje jednog kruga borbe nakon izvođenja ovog moćnog napada . Blastoise je jedan od samo četiri Pokémona koji mogu naučiti ovaj snažan napad. Blastoise se, poput Meganiuma, koristi kao Tanker te kao čisti Vodeni Pokémon, posjeduje samo dvije slabosti: slabost na Električne i Travnate napade. Na sreću za njegove trenere, Blastoise može naučiti dva napada koji pokrivaju ove slabosti: Ledenu zraku (Ice Beam), koja pokriva slabost na Travnate napade i Potres (Earthquake), koji pokriva slabost na Električne napade.

Način dobijanja Blastoisea je veoma jednostavan, a taj je razvijanje Wartortlea nakon 36. nivoa. Wartortle se razvija samo iz Squirtlea. Zbog iznimne rijetkosti svih navedenih primjeraka evolucijskog lanca, i zbog nemogućnosti njihovog nalaska u divljini, izrazito su cijenjeni zbog uzgajanja i razmjene.

Blastoise je vođe spasilačkog tima imena Team Hydro u igrama Pokémon Mystery Dungeon. U njegovom su timu Swampert i Feraligatr, čineći njegov tim najjačim izazovom za igrača. U igri, on privremeno stvara spasilački tim s Octillery i Golemom kako bi spasio Alakazamov spasilački tim, ali njih troje biva pobijeđeno od Mewtwoa nakon što ga Blastoise slučajno probudi iz njegova sna.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Blastoise je prvi put viđen na Ostrvu divovskih Pokémona, iako se kasnije ispostavilo da je to bio samo robot. Prvi "stvarni" Blastoise pojavio se u epizodi "Beach Blank-Out Blastoise", kao vođa plemena Wartortlea i Squirtlea. Tajanstveno je pao u dubok san i nije ga bilo moguće probuditi, iako je Ash saznao da je problem bio taj što je u njegovu oklopu zaglavio Jigglypuff, koji je svojom pjesmom stalno uspavljivao Blastoisea.

Blastoise se naposljetku pokazao kao završni oblik početnog Pokémona Garyja Oaka tokom Johto lige u Silver konferenciji za Pokémon trenere. Unatoč prednosti nad Vatrenim tipom, Ashov ga je Charizard naposljetku pobijedio.

Blastoise je Pokémon kojeg posjeduje Cissy, jedna od Vođa dvorana na Orange ostrvima, kao i Brockova majka Lola, koja je Pokémon dvoranu grada Pewtera pretvorila u dvoranu Vodenih Pokémona dok ju Brock nije pobijedio kako bi povratio nekadašnji status dvorane Kamenih Pokémona (u epizodama Pokémon kronika). Još jedan Blastoise (koji biva kloniran od strane Mewtwoa) pojavio se u prvom Pokémon filmu, Mewtwo Strikes Back, uz "pravog" Blastoisea, nadimka Shellshocker, koji je pripadao trenerici Neeshi, pozvanoj u Mewtwow dvorac. U Heonn regiji, Blastoise je viđen u Pokémon izložbi grada Verdantrufa, a Ash i prijatelji prisustvovali su evoluciji Wartortlea u Blastoisea na obali grada Lilycovea.