Wartortle

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Wartortle
Opći podaci
Japansko imeカメール Kamēru
Redni broj8
Generacijaprva
VrstaVodeni
Stepen1.
Razvio se izSquirtlea
Razvija se uBlastoisea
Razvojsticanjem iskustva
Visina1,0 m
Težina22,5 kg
SposobnostBujica (Torrent)

Ime Wartortle kombinacija je engleskih riječi "war" = rat, ili čak "water" = voda, s riječima "tortoise" i "turtle", a obje riječi označavaju kornjače. Njegovo je japansko ime Kameil, koje je kombinacija japanskih riječi "kame" = kornjača i "mail" = oklop.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Wartortle je dvonožna kornjača indigo-plave boje sa tamnosmeđim oklopom i dugim, čupavim repom i ušima. Evoluirani je oblik Squirtlea. Nakon evolucije, Wartortle gubi na ljupkosti, postajući prilično agresivan Pokémon. Skrivajući se u vodi, Wartortle u zasjedi dočekuje plijen i neprijatelje. Žilav je Pokémon, te se na oklopima starijih jedinki mogu raspoznati brojne ogrebotine, koje su podsjetnici na brojne borbe u koje se ovi Pokémoni često upuštaju. Kako bi održao ravnotežu tokom plivanja visokim brzinama, Wartortle pomiče svoje neobične krznene uši i rep. Ovaj je rep, prekriven gustim i mekanim krznom, toliko je dug da ga Wartortle zapravo ne može u potpunosti uvući u svoj oklop te on uvijek bar malo strši izvan oklopa. Krzno u repu koristi kao svojevrstan spremnik zraka tokom dužeg ronjenja. Popularan je kao kućni ljubimac zbog svoje odanosti i dugovječnosti. Wartortle, a pogotovo njegov rep, smatra se simbolom dugovječnosti. Kako Wartortle stari, na njegovom oklopu počnu rasti alge, dok se boja krzna njegova repa produbljuje.

Poput ostalih Pokémona, Wartortle posjeduje sklonost prilagođavanja karaktera svome vlasniku. Ako ga se pogrešno trenira i prema njemu ponaša na agresivan način, on postaje povučen i agresivan poput njegova vlasnika. Ovakav se Wartortle često može vidjeti, jer je Wartortle posebno osjetljiv na promjene ponašanja njegova vlasnika, skrivajući se u svome oklopu veći dio vremena ako se i sam iskvari.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Wartortle je Vodeni tip Pokémona koji se razvija iz Squirtlea na 16. nivou, te se razvija u Blastoisea na 36. nivou. Jedini način dobijanja Wartortlea je razvijanje Squirtlea, koji su veoma rijetki i ne pojavljuju se u divljini.

U Pokémon FireRed, LeafGreen i Emerald igrama, normalni su Wartortli prikazani tamnoljubičastom bojom kože umjesto njihove normalne, indigo-plave boje. Nikakvo objašnjenje nije dano za ovu promjenu od strane programera, jer se u animiranoj seriji Wartortle i dalje prikazuje indigo-plavom bojom. Moguće je da je ovo zapravo programerska greška u obojenju samog grafičkog znaka Wartortlea, jer su primjerice Scizorova krila u igri crvene boje, umjesto normalnih, prozirnih krila.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

U Pokémon animiranoj seriji, Wartortle se prvi puta pojavio u epizodi "The Beach Blank-Out Blastoise", gdje se jedan zaletio i slučajno sudario u Asha i prijatelje tražeći pomoć za vođu svog plemena na Otoku Pokémon kornjača, Blastoisea koji se nije mogao probuditi. U kasnijim epizodama Hoenn generacije, Ash i njegovi prijatelji naiđu na studenta koji ima Wartortlea, Ivysaura i Charmeleona.