Forough Farrokhzad

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Forough Farrokhzad
Example alt text
Rođenje

5. januar 1935.

Teheran, Iran
Smrt 13. februar 1967.

Forough Farrokhzad (perzijski: فروغ فرخزاد) je rođena 5. januara 1935. a umrla 13. februara 1967. Bila je iranska književnica i filmski režiser. Na njena djela je većinom uticao Ebrahim Golestan, značajan iranski naučnik. Danas se smatra jednom od najznačajnijih modernih iranskih književnica, zajedno sa Parvin E'tesami i Simin Behbahani

Biografija[uredi | uredi izvor]

Forough je rođena u Teheranu kao treće od sedmero djece. Išla je u školu do devetog razreda. Sa 16 ili 17 godina udala se za Parviz Shapoura, poznatog satiristu. Preselila sa sa mužem u Ahvaz gdje je nastavila svoje obrazovanje na polju šivenja i slikanja. Godinu kasnije dobila je sina kojeg je i opjevala u pjesmi "Pjesma za tebe". Sestra je pjevača i političkog aktiviste Fereydoon Farrokhzad.

Već 1954. nakon oko dvije godine braka razvela se od muža. Parviz je dobio skrbništvo nad sinom. Vratila se u Teheran i počela pisati poeziju, objavila je prvi tom pod nazivom Zarobljenik (1955).

Forough, kao ženski razvedeni pisac kontraverzne poezije, privukla je dosta negativne pažnje. 1958. provela je devet mjeseci u Evropi i upoznala pisca i filmskog režisera Ebrahim Golestana koji ju je inspirisao da se slobodno izražava i da živi samostalno. Objavila je još dvije zbirke pod nazivima "Zid" i "Pobuna". 1962. snimila je film o iranskoj djeci oboljeloj od gube pod nazivom "Kuća je crna" koji je osvojio brojne nagrade širom svijeta. Tokom tog snimanja zbližila se sa djetetom Hossein Mansouriom kojeg je i usvojila.

1963. objavila je zbirku "Drugo rođenje" koja se ističe po stilu drugačijim od dotadašnjih modernih iranskih pjesnika.

13. februara 1967, u 16:30, Forough je poginula u saobraćajnoj nesreći. Imala je 32 godine. Da bi izbjegla školski autobus skrenula je svoj džip i udarila u kameni zid. Preminula je prije nego što je stigla do bolnice. Njena pjesma Hajde da vjerujemo u početak hladnog doba je objavljeno posthumusno i smatra se najbolje struktuiranom modernom pjesmom na perzijskom.

Grobnica Forough Farrokhzad u Teheranu

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]