Forough Farrokhzad

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Forough Farrokhzad
Rođenje (1935-01-05) 5. januar 1935.
Teheran, Iran
Smrt13. februar 1967(1967-02-13) (32 godine)

Forough Farrokhzad (perzijski: فروغ فرخزاد) je rođena 5. januara 1935. a umrla 13. februara 1967. Bila je iranska književnica i filmski režiser. Na njena djela je većinom uticao Ebrahim Golestan, značajan iranski naučnik. Danas se smatra jednom od najznačajnijih modernih iranskih književnica, zajedno sa Parvin E'tesami i Simin Behbahani

Biografija[uredi | uredi izvor]

Forough je rođena u Teheranu kao treće od sedmero djece. Išla je u školu do devetog razreda. Sa 16 ili 17 godina udala se za Parviz Shapoura, poznatog satiristu. Preselila sa sa mužem u Ahvaz gdje je nastavila svoje obrazovanje na polju šivenja i slikanja. Godinu kasnije dobila je sina kojeg je i opjevala u pjesmi "Pjesma za tebe". Sestra je pjevača i političkog aktiviste Fereydoon Farrokhzad.

Već 1954. nakon oko dvije godine braka razvela se od muža. Parviz je dobio skrbništvo nad sinom. Vratila se u Teheran i počela pisati poeziju, objavila je prvi tom pod nazivom Zarobljenik (1955).

Forough, kao ženski razvedeni pisac kontraverzne poezije, privukla je dosta negativne pažnje. 1958. provela je devet mjeseci u Evropi i upoznala pisca i filmskog režisera Ebrahim Golestana koji ju je inspirisao da se slobodno izražava i da živi samostalno. Objavila je još dvije zbirke pod nazivima "Zid" i "Pobuna". 1962. snimila je film o iranskoj djeci oboljeloj od gube pod nazivom "Kuća je crna" koji je osvojio brojne nagrade širom svijeta. Tokom tog snimanja zbližila se sa djetetom Hossein Mansouriom kojeg je i usvojila.

1963. objavila je zbirku "Drugo rođenje" koja se ističe po stilu drugačijim od dotadašnjih modernih iranskih pjesnika.

13. februara 1967, u 16:30, Forough je poginula u saobraćajnoj nesreći. Imala je 32 godine. Da bi izbjegla školski autobus skrenula je svoj džip i udarila u kameni zid. Preminula je prije nego što je stigla do bolnice. Njena pjesma Hajde da vjerujemo u početak hladnog doba je objavljeno posthumusno i smatra se najbolje struktuiranom modernom pjesmom na perzijskom.

Grobnica Forough Farrokhzad u Teheranu

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]