Franak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
1 francuski franak iz 1960. godine
1 švicarski franak iz 1980. godine

Franak je historijsko ime novčane jedinice nekoliko država. Smatra se da riječ franak dolazi od natpisa na latinskom jeziku francorum rex ("kralj Franaka") koji je bio utisnut na prve francuske novčiće. Također postoji mišljenje kako riječ franak porijeklo vuče od riječi iz francuskog jezika franc koja znači "slobodan".

U bosanskom jeziku se često koristi neispravan rod riječi franak. Ispravno se kaže jedan franak, dva franka, tri franka, četiri franka, pet franaka, itd. a ne jedan franak, dvije franke, tri franke, četiri franke, itd.

Franak je bio u upotrebi u Francuskoj, Belgiji, Monaku i Luksemburgu sve do uvođenja Eura 1. januara 2002. godine. Franak je još uvijek novčana jedinica u Švicarskoj. Osim Švicarske, franak je još uvijek novčana jedinica u bivšim francuskim kolonijama u Africi (tzv. Franak CFA) i Polineziji (tzv. Franak CFP).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]