Franci

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Franci, germansko pleme koji su vladali područjem današnje Francuske, ondašnje Galije i nekadašnje SR Njemačke nakon propasti Zapadnog Rimskog Carstva.

To pleme ili grupa plemena ima svoje dijelove: Salijci, Ripuarci, Brukteri, Sigambri, Hamavi, itd. Od svih s vremenom postaju najvažniji Salijci (naseljeni najprije u područje današnje Belgije, postupno se šire najprije do Sene, a onda do Loara) i Ripuarci (naseljeni oko rijeke Rajne, središte između Metza i Aachena).

Pod Klodvigom (481. - 511.) i njegovim nasljednicima iz dinastija Merovinga i Karolinga osnovali su najmoćnije kršćansko kraljevstvo u zapadnoj Evropi. Nakon raspada njihova carstva u 9.st. ime se održalo u Francuskoj i Franačkoj.