Franz Xaver Winterhalter

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Franz Xaver Winterhalter
F.X. Winterhalter, Carica Elizabeta iz Austrije

Franz Xaver Winterhalter (Menzenschwand u Schwarzwaldu, 20. april 1805. - Frankfurt am Main, 8. juli 1873.) njemački portretist i litograf.

Winterhalter je bio jedan od devetero djece od kojih je samo petero preživjelo dječju dob. Školovao se kao litograf. 1823. je započeo studij slikarstva u Münchenu. U tom razdoblju je radio kod portretista Joseph Stielera. Nakon završetka studija je otišao 1828. u Karlsruheu. Tamo je dobijao zadaće portretiranja te je postao dvorskim slikarom. 1834. je napustio Karlsruhe. Od tada pa nadalje će dobijati razne portretne narudžbe. Poznati su njegovi portreti carice Elizabete ili engleske kraljice Viktorije.


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Olga's Gallery - Winterhalterove slike