Frezija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Frezija
Freesia alba
Freesia alba
Sistematika
CarstvoPlantae
RedAsparagales
PorodicaIridaceae
RodFreesia

Frezija (lat. Freesia) je zeljasta biljka sa lukovicom, porijeklom iz Južne Afrike. Nadzemno stablo je visoko 30-40 cm. Listovi su uski, šiljasti, zeleni. Cvjetovi su žuti, žućkastoljubičasti, raspoređeni u cvasti s jedne strane stabljike. Prijatnog su mirisa i razvijaju se u toku godine. Za cvjetove je često neophodno postaviti potporu, da se ne bi povijali.

Uzgoj[uredi | uredi izvor]

Frezija se razmnožava lukovicama. Sadnja lukovica se obavlja u zavisnosti kada želimo biljku imati u cvijetu. Lukovice treba saditi u septembru i oktobru za cvjetanje u februaru i martu, u novembru i decembru za cvjetanje u martu i aprilu, u aprilu za cvjetanje u augustu, i junu za cvjetanje u decembru. Sade se u baštensko zemljište koje je pomiješano sa pijeskom na dubini od oko 5 cm i rastojanju od 10 cm. U bašti frezija voli sunčana do umjereno sjenovita mjesta. Zalivati je umjereno, i to samo ujutro.[1]

Kada biljka precvjeta i kada se lišće osuši, tj. kad počnu prvi mrazevi, lukovice treba izvaditi iz zemlje, očistiti ih i čuvati na suhom, prohladnom mjestu do naredne sadnje.

Frezija je pogodna kao rezano cvijeće, jer se njeni cvjetovi dugo održavaju u vodi i postepeno se rascvjetavaju.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Milošević, Dragana (1976), Omiljeno lukovičasto i gomoljasto cveće, Beograd, str. 39-40.