Frezija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Frezija
Freesia alba
Freesia alba
Sistematika
CarstvoPlantae
RedAsparagales
PorodicaIridaceae
RodFreesia

Frezija (lat. Freesia) je zeljasta biljka sa lukovicom, porijeklom iz Južne Afrike. Nadzemno stablo je visoko 30-40 cm. Listovi su uski, šiljasti, zeleni. Cvjetovi su žuti, žućkastoljubičasti, raspoređeni u cvasti s jedne strane stabljike. Prijatnog su mirisa i razvijaju se u toku godine. Za cvjetove je često neophodno postaviti potporu, da se ne bi povijali.

Uzgoj[uredi | uredi izvor]

Frezija se razmnožava lukovicama. Sadnja lukovica se obavlja u zavisnosti kada želimo biljku imati u cvijetu. Lukovice treba saditi u septembru i oktobru za cvjetanje u februaru i martu, u novembru i decembru za cvjetanje u martu i aprilu, u aprilu za cvjetanje u augustu, i junu za cvjetanje u decembru. Sade se u baštensko zemljište koje je pomiješano sa pijeskom na dubini od oko 5 cm i rastojanju od 10 cm. U bašti frezija voli sunčana do umjereno sjenovita mjesta. Zalivati je umjereno, i to samo ujutro.[1]

Kada biljka precvjeta i kada se lišće osuši, tj. kad počnu prvi mrazevi, lukovice treba izvaditi iz zemlje, očistiti ih i čuvati na suhom, prohladnom mjestu do naredne sadnje.

Frezija je pogodna kao rezano cvijeće, jer se njeni cvjetovi dugo održavaju u vodi i postepeno se rascvjetavaju.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Milošević, Dragana (1976), Omiljeno lukovičasto i gomoljasto cveće, Beograd, str. 39-40.