Front islamskog spasa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Front islamskog spasa (arapski: الجبهة الإسلامية للإنقاذ al-Jabhah al-Islāmiyah lil-Inqādh) (francuski: Front Islamique du Salut) je zabranjena islamistička politička stranka u Alžiru.

Osnovana je 18. februara 1989. u gradu Alžiru, nedugo nakon što su amandamani na alžirski ustav uveli višestranačku demokratiju, odnosno ukinuli politički monopol tada vladajuće socijalističke i svjetovno orijentirane stranke FLN.

FIS je, koristeći duboko nezadovoljstvo akumulirano višedesetljetnom vladavinom FLN-a, kao i pad životnog standarda izazvan padom cijena nafte 1980-ih, vrlo brzo stekao izuzetnu popularnost te doživio trijumf na lokalnim izborima 12. juna 1990.

26. decembra 1991. je osvojila najveći broj mjesta u prvom krugu prvih višestranačkih izbora za alžirsku Nacionalnu skupštinu, učinivši izvjesnim njeno preuzimanje vlasti nakon drugog kruga. Na to je intervenirala vojska izvršivši puč i 11. januara 1992. donijevši odluku o prekidu izbornog procesa. Proglašeno je izvanredno stanje, a FIS je službeno stavljen van zakona 4. marta 1992.

To je bio povod da mnogi od FIS-ovih aktivista širom zemlje započnu oružane akcije s ciljem obaranja režima. FIS, odnosno njegovo vodstvo u ilegali, je taj pokret službeno podržao tek od 1993. godine, a 1994. godine je osnovalo i službeno oružano krilo stranke poznato kao Armija islamskog spasa (AIS).

FIS je od 1994. godine pokušavao pregovarati s vladom o tome da se pronađe kompromis kojim bi se završio sve krvaviji građanski rat. Od godine 1995. se stranka, isto kao i njeni gerilci, morala boriti ne samo protiv vlade, nego i protiv suparničke organizacije Naoružana islamska grupa (GIA).

Ti sukobi su vremenom izazivali sve više žrtava među civilnim stanovništvom, pa je AIS 21. septembra 1997. proglasio jednostrano primirje, a 1999. godine se raspustio.

Iako su neki od FIS-ovih vođa pušteni, sama stranka je do današnjeg dana ostala zabranjena.


Također pogledajte[uredi | uredi izvor]