Frotola

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Frotola je bila dominirajući oblik popularne italijanske muzike XV i početkom XVI vijeka. Bila je najvažniji i najrašireniji prethodnik madrigala. Vrhunac komponovanja frotola je bio period od 1470. do 1530. godine, nakon čega je zamijenjen madrigalom.

Postoje brojni oblici frotola. Najčešće je frotola kompozicija za tri ili četiri glasa, u kojem prvi sadrži melodiju, a ostali glasovi pratnju. Postojali su i oblici sa jednim glasom. Frotola zaobilazi kontrapunktnu složenost i koristi istozvučne teksture, čiste ponavljajuće ritmove, uski melodijski opseg i akordsku pratnju. Obično ima ritmičku šemu abba za reprizu i cdcdda ili cdcddeea za stancu, mada postoji puno razlika između oblika frotole.

Frotola nije imala uticaja samo na madrigal, nego i na kasnije oblike kao monodiju i francuski kanon. Najpoznatiji kompozitori frotola su bili Bartolomeo Tromboncino i Marchetto Cara, koji su bili izuzetno popularni. Ostali kompozitori su manje poznati, ali je bar njihovo ime preživjelo zahvaljujući Petrucciju, koji je uključio i njihova djela u svoje kolekcije. Ostali su bili: