Fuleren

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ikosahedralni fuleren C540

Fuleren je bilo koja molekula sastavljena samo od ugljika, u obliku šuplje sfere, elipsoida ili cijevi. Loptasti fulereni se također nazivaju "buckyballs", a cilindrični fulereni se zovu nanocijevi ili "buckytubes". Fulereni su slični po strukturi grafitu, koji je sastavljen od naslaganih slojeva grafena, koji se sastoje od šestougaonih prstenova; ali, oni nekad mogu sadržavati petougaone (ili ponekad sedmougaone) prstenove.

Prvi fuleren, "buckminsterfuleren" C60, su 1985. otkrili: Harold Kroto, James Heath, Sean O'Brien, Robert Curl i Richard Smalley sa Rice Univerziteta. Ovo ime je omaž za Richard Buckminster Fuller-a, čija geodetska kupola oblikom podsjeća. Fulereni su od tada otkriveni i u prirodi[1].

Otkriće fulerena je značajno povećalo broj poznatih ugljikovih alotropa, koji su, do tada, bili ograničeni na grafit, dijamant, i amorfni ugljik, kao što su čađ i ugalj. Buckylopte (Buckyballs) i buckycijevi su bili predmet brojnih istraživanja, kako zbog njihove jedinstvene hemije, tako i radi njihovih tehnoloških aplikacija, posebno u nauci o materijalima, elektronici, i nanotehnologiji.

Reference[uredi | uredi izvor]