Idi na sadržaj

Geološki hron

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Polarnost magnetnog polja u posljednjih pet miliona godina i njegovu korelaciju sa najnovijim hronovima. Stadiji normalne polarnosti predstavljeni su crnom bojom, a stadiji obrnutog polarnostu su bijeli.

Geološki hron – u geološkoj vremenskoj skali – je vremenska jedinica, najkraća upotrijebljvana u geohronologiji za označavanje geološkog vremena. Temelje se na značajnim reverzijama Zemljinog magnetnog polja, koje su zabilježene u stijenama na početku i na kraju razdoblja. Trajanje svakog hrona je promenljivo.

Hronska i hronozona su potpodjele podova. To je, dakle, najniža hijerarhijska razina hronostratigafskih jedinica.

U određenim slučajevima potrebne su dodatne hronološker jedinice između hrona, hronozone i poda. Te se jedinice tada nazivaju superhronozona, odnosno pod-kat. U vrlo izuzetnim slučajevima razlikuje se niža razina od hrona i hronozone: pothron ili pothronozona

Pothronovi su kratki periodi različite polarnosti unutar hrona.[1] Hronov hronostratigrafski ekvivalent označen je kao hronozona.[2]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Cohen, K. M.; Finney, S.; Gibbard, P. L. y Fan, J. X. (2015). "International Chronostratigraphic Chart". International Commission on Stratigraphy. Pristupljeno 25. 3. 2015.CS1 održavanje: više imena: authors list (link)
  2. ^ Sientific snd Technical Dictionary "chronozone"[mrtav link]. Pristupljeno 28. juna 2020.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]