Giovanni da Verrazano

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Giovanni da Verrazzano

Giovanni da Verrazano (Verrazzano) (oko 1485. - 1528. godine) je bio rani italijanski istraživač sjeverne Amerike. Verrazano je služio francuskoj mornarici, kada je bilo odlikovan kao najznačajniji evropski istraživač atlantske obale SAD-a i Kanade, uključujući luku New York, na kojoj most Verrazano Narrows Bridge nosi ime u njegovu čast.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Giovanni da Verrazano se rodio u Val di Greveu, blizu Firence, u regiji Tuscan u Italiji oko 1485. godine, a umro je oko 1528. godine u Malim Antilima.

Iako je Verrazano ostavio detaljne spise o svojim putovanjima po sjevernoj Americi, mnogi ostali detalji o njegovom životu su ostali nepoznati. Kada je odrastao (oko 1506. - 1507. godine) preselio se u mjesto po imenu Dieppe, tražeći posao mornara. Išao je na par putovanja u istočni Mediteran, te vjerovatno posjetio Newfoundland.

Moderne komemoracije[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]