Godricova dolina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Harry Potter mjesto
Godrics Hollow.jpg
Godricova dolina
Lokacija Ujedinjeno Kraljevstvo
Vlasnik nepoznat
Stanari Porodica Potter (bivši stanari)
Prvo pojavljivanje Harry Potter i Kamen mudraca


Godricova dolina je fiktivno selo u romanima J. K. Rowling.

Bilo je to posljednje mjesto skrivanja Lilly i Jamesa Pottera prije nego ih je Lord Voldemort usmrtio 31. oktobra 1981. Tad je i Harry dobio svoj ožiljak u obliku munje.

Neki čitaoci misle da je u Godricovoj dolini bila kuća Jamesovih roditelja ili jednog od osnivača Hogwartsa - Godrica Gryffindora. Također je moguće da je jedan od Voldemortovih horkruksa u Godricovoj dolini. Na kraju 6. knjige Harry kaže da će posjetiti grob i kuću svojih roditelja.

Prava lokacije je nepoznata ali moguće je da se Godricova dolina nalazi u Walesu (to čini Harry velškog porijekla). Ta mogućnost dolazi od toga što je Rubeus Hagrid rekao da je leteći s Harryem do Little Whinginga u Surreyu preletio preko Bristola, graničnog grada između Walesa i Engleske.

Još jedan slavni stanovnik Godricove doline je bio Bowman Wright, izumitelj zlatne zvrčke.