Vels

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Wales)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Vels
Wales
Cymru
Zastava Velsa Grb Velsa
Zastava Grb
Uzrečica"Cymru am byth"
Himna"Hen Wlad Fy Nhadau"
Položaj Velsa
Glavni grad Cardiff
Službeni jezik velški
engleski
Državno uređenje  
• Kraljica
Elizabeta II
• Prvi ministar Velsa
Rhodri Morgan
Nezavisnost u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva 
Površina
• Ukupno
20.779 km2
Stanovništvo
• Ukupno
3.004.600 
140/km2 
Valuta britanska funta
Vremenska zona UTC (WET)
Internetska domena .uk
Pozivni broj +44

Vels (engleski: Wales, velški: Cymru) jedna je od četiri države koje čine Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske. Nalazi se na jugozapadu Britanskog ostrva i ima izlaz na Irsko more.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Porijeklo imena potiče od od anglo-saksonske riječi wealhas što znači stranac, a korijen te riječi možemo naći i u još nekoliko evropskih regija gdje su germanski narodi došli u dodir s negermanskim kulturama. Tako imamo Valoniju (Wallonija) u Belgiji ili Vlašku (Wallachija) u Rumuniji. Slično je i sa Vlasima na području Balkana

Historija[uredi | uredi izvor]

Vels je izgubio političku nezavisnost 1282. To je keltska regija u kojoj se govori i velškim jezikom iako su keltski elementi u Engleskoj i Škotskoj gotovo iščezli. Porijeklo imena vuku od anglo-saksonske riječi wealhas što znači stranac, a korijen te riječi možemo naći i u još nekoliko evropskih regija gdje su germanski narodi došli u dodir s negermanskim kulturama. Tako imamo Walloniju u Belgiji ili Wallachiju u Rumuniji.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Vels je smješten na jugozapadnom dijelu Britanskog otoka. Na istoku graniči s Engleskom, a na zapadu nalaze se Atlantski okean i Irsko more. Površina iznosi 20.760 2.[1]

U reljefu dominira Kambrijsko gorje (sa najvišim vrhom Snowdonom, visine 1.085 m). Pretežno uravnjeno gorje presijecaju brojne riječne doline.[2]

Glavni i najveći grad te vodeća luka je Cardiff, dok su ostala mjesta sa statusom grada: Bangor, Newport, St. David's, te Swansea.

U Velsu živi 2.903.085 stanovnika. 60% odraslih stanovnika Velsa se izjašnjavaju kao Velšani.

Službeni jezici u Velsu su engleski i velški. Engleski govore svi stanovnici Velsa i to je dominantan jezik. Samo 20% stanovnika zna velški.

Klima[uredi | uredi izvor]

Najviša temperatura je izmjerena u Hawarden Bridgeu 2. augusta 1990, a iznosila je 35,2 °C, dok je najniža temperatura izmjerena u Rhayaderu 21. januara 1940, a iznosila je -23.3 °C.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Opća i nacionalna enciklopedija u 20 svezaka, sv. XX, str. 306.
  2. ^ Opća enciklopedija, sv. VIII, str. 609.


Internet-web-browser.svg

Nedovršeni članak Vels koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.