Gojko Kraljević

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Gojko Kraljević
Rođenje (1927-10-20) 20. oktobar 1927.
Široki Brijeg, Kraljevina Jugoslavija
Smrt 1986(1986-00-00) (58–59 god.)

Gojko Kraljević (1927-1986), bosanskohercegovački filolog i numizmatičar.

Gojko Kraljević je bio poznati filolog i numizmatičar, muzejski savjetnik Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Gojko Kraljević je rođen 20. oktobra 1927. u Uzarićima kod Lištice (danas Široki Brijeg). Tu je završio osnovnu školu, a u Lištici franjevačku gimnaziju. Višu pedagošku školu završio je u Sarajevu 1950., a Filozofski fakultet – klasičnu filologiju, u Beogradu 1961.

Gojko Kraljević bio je učitelj, prosvjetni radnik i profesor širom Bosne i Hercegovine. Na službu u Zemaljski muzej došao je 1965. Bio je referent za epigrafiku i numizmatiku. Svoje naučne radove objavljivao je u Glasniku Zemaljskog muzeja, Tribuniji, Hercegovini, Živoj antici i Arheološkom vestniku. Najveći doprinos Gojka Kraljevića je u oblasti antičke i srednjovjekovne numizmatike.