Gordana Ćirjanić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Gordana Ćirjanić
Rođenje1957.
Beograd, FNRJ
Zanimanjepisac

Gordana Ćirjanić je književnica iz Beograda rođena 1957. godine. Prevodila sa španskog i engleskog jezika djela Luisa Cernude, Juana Octavia Prenza, Juan Rulfo i Oscara Wilda. Za roman Pretposlednje putovanje dobila je Nagradu "Žensko pero" za 2000. godinu, a za roman Poljubac istu nagradu 2007. godinu. Za roman „Ono što oduvek želiš“ dobila je NIN-ovu nagradu za 2010. godinu[1].[2]

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

Zbirke pjesama[uredi | uredi izvor]

  • Mesečeva trava (1980)
  • Gospa od sedam grehova (1983)
  • Pred vratima vodenijem (1988)
  • Gorka voda (1994)

Knjige zapisa[uredi | uredi izvor]

  • Pisma iz Španije (1995)
  • Nova pisma iz Španije (2002)

Romani[uredi | uredi izvor]

  • Pretposlednje putovanje (2000)
  • Kuća u Puertu (2003)
  • Poljubac (2007)
  • Ono što oduvek želiš (2010)

Zbirke priča[uredi | uredi izvor]

  • Večnost je, kažu, dugačka (2005)
  • Velaskezovom ulicom do kraja (1996)
  • Kaprici i duže priče (2009)

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ RTS - Spisak 16 romana za NIN-ovu nagradu
  2. ^ NIN-ova nagrada Gordani Ćirjanić („Politika“, 17. januar 2011)
  3. ^ "Članak o Gordani Ćirjanić na portalu butua.com". Arhivirano s originala, 28. 6. 2010. Pristupljeno 24. 10. 2012.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]