GrimE

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

GrimE (Grim Engine) je pokretač za avanturističke igre kojeg je napravio Bret Mogilefsky za LucasArts koristeći programski jezik Lua. Prvi put je korišten za igru Grim Fandango.

Djelom baziran na Sith pokretaču, GrimE je naslijednik SCUMM-a, a sadrži neke djelove tog pokretača. Kao i SCUMM, bazira se na likove i objekte koji mogu komunicirati jedno s drugim iznad pre-renderovane pozadine. Glavna razlika između GrimE i SCUMM je ta da pokretač odgovoran za renderovanje likova i pokrete u GrimE je pravi 3D pokretač; likovi su kolekcije 3D-renderovanih poligona i pokreti su kontrolisani tastaturom. Postoje i druge, manje očite razlike; način na koji su akcije predstavljene, na primjer, su potpuno različite, i dozvoljavaju mnogo sofisticiranije pokrete i akcije drugih likova u igri.

Nakon Grim Fandanga, malo poboljšan GrimE pokretač je korišten u igri Escape from Monkey Island, četvrtoj igri u Monkey Island serijalu. Do sada, jedino ove dvije igre su koristile ovaj pokretač.