Haifa Wehbe

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Haifa Wehbe

Haifa Wehbe[1] rođena 10. marta 1972. poznata je libanska pjevačica, glumica i model. U arapskom svijetu je poznata po svom seksipilu te provokativnom ponašanju i imidžu. 2006. godine bila je na listi najljepših ljudi odabranih od strane popularnog magazina "People".

Biografija[uredi | uredi izvor]

Haifa je rođena u malom šitskom gradu Mahrouna na jugu Libana. Njen otac Nadim Antar je Libanac, dok je njena majka Egipćanka. Međutim, njena porodica se preselila u libansku prijestonicu Bejrut. Haifa je bila prva pratilja u izboru za Miss Libana, te je do 1996. već bila na preko 100 naslovnica magazina.

2002. godina izdala je svoj prvi album "Howa El Zaman" (Vrijeme je) koji je doživio odličan komercijalni uspijeh, naročito zahvaljujući hitu "A2oul Ahwak" (Kažem ti da te volim). No pravi status zvijezde Haifa je dobila izdavanjem albuma "Baddi 3ayesh" (Želim živjeti). Ovaj album je sadržao neke od najvećih hitova u njenoj karijeri poput "Ana Haifa" (Ja sam Haifa), "Ya Hayat Alby" (Ljubav mog života) i "Ragab". 2006. izdala je uspješan singl "Boss El Wawa" (Poljubi bubu) koji je bio i soundtrack za Pepsi reklamu.

Haifa je bila prva arapska pjevačica koja je nastupila na italijanskom državnom kanalu Rai Uno na Piazzi Navoni u Rimu. Haifa je nastupila pred velikim modnim dizajnerima i slavnim ličnostima. Također je postala prva arapska pjevačica koja je pjevala zajedno sa 50 Cent-om na njegovom koncertu u Bejrutu. U ljeto 2006. postala je zaštitno lice Pepsija i pojavila se zajedno sa Thieryiem Henryiem na reklami koja se vrtila na libanskim kanalima tokom Svjestkog nogometnog prvenstva.

2008. izdala je treći studijski album "Ya Habiby Ana" (O moj dragi) koji je imao 15 pjesama. Prvi singl sa albuma bila je uspješna pjesma "Mosh Adra Astana" (Ne mogu čekati). Potom su uslijedili hitovi "Hasa Ma Bena" (Osjećam između nas), "Yabn El Halal" (Zavodnik), "Baad Elly Hasali" (Nakon što se desilo) i "Ayami" (Dani). No zbog toga što se Haifa posvetila i filmskoj karijeri, te nije napravila dovoljno promocije za album, nije ostvario komercijalni uspjeh kakav se od njega očekivao. 2009. glumila je u uspješnom egipatskom filmu "Dokkan Shehata". Film je doživjeo ogroman uspjeh i Haifa se pokazala kao i talentovana glumica.

2010. Haifa se vratila sa albumom namijenjenim djeci. Album je nazvala "Baby Haifa". U aprilu 2010. Haifa je surađivala sa Davidom Vendettom na pjesmi "Yama Layali". Pjesma se također našla na njegovom albumu.

Konačno 2012, Haifa je izdala album "MJK"[2] što je skraćenica za "Malikat Jamal El Kon" (Miss Univerzuma). Album kombinuje zapadnjačke i tradicionalne zvukove i osvježenje je na muzičkoj sceni. Prvi spot bio je za pjesmu "Bokra Bfarjik" koji je snimljen u Italiji i kojeg je režirao italijanski režiser Giangi Magnoni. Haifa je tako postala prva libanska umjetnica koja je bila na broju jedan na bilo kojoj verziji ili top-listi američkog iTunesa. Album je dobio dobre kritike širom svijeta.

Privatni život[uredi | uredi izvor]

Haifa je po vjeri muslimanka. Ima i tri sestre. Njen brat umro je kada je imao 24 godine u izraelskom napadu na Liban 1982. Haifina kćerka Zeinab živi sa svojim ocem od rastanka svojih roditelja, udala se 2008. i trenutno živi u Kuvajtu. 2005. bila je zaručena za saudijskog biznismena Tariqa Al Jaffalija, ali su raskinuli zaruke zbog porodičnih neslaganja.

Haifa Wehbe se 2009. udala za egipatskog biznismena Ahmeda Abu Husheima. Neki od gostiju na vjenčanju su bili iranska pjevačica Googoosh, Kim Kardashian, Samar Ibrahim, Anastacia, Nawal Al Zoghbi, Ragheb Alama, Ahlam i Sherine.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "هيفاء وهبي". Discogs (jezik: engleski). Pristupljeno 11. 4. 2017.
  2. ^ "Haifa* - MJK". Discogs (jezik: engleski). Pristupljeno 11. 4. 2017.