Idi na sadržaj

Hamilkar Barka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Hamilkar Barka (270. p. n. e. -228. p. n. e. ) je bio kartaginjanski general i državnik. Poznat je kao Hanibalov otac.

Nepobjediv na Siciliji[uredi | uredi izvor]

Istakao se tokom Prvog punskog rata 247. p. n. e., kada preuzima glavnu komandu nad Sicilijom u doba kad je ostrvo bilo potpuno u rukama Rimljana. Iskrcava se na sjeverozapadnom dijelu Sicilije sa malom plaćeničkom vojskom i zauzima važnu poziciju na jednom vrhu kraj Palerma. Ne samo da je odolijevao svim napadima, nego je izvodio napade sve do obala juga Italije.

Godine 244. p. n. e. pomiče svoju armiju na sličnu poziciju na obroncima Mont Eriksa, odakle je mogao podržavati opsjednuti garnizon u gradu Drepane( Trapane). Po odredbama mira iz 241. p. n. e. nepobjedive snage Hamilkara Barke mogu napustiti Siciliju, bez da se predaju.

Plaćenički rat[uredi | uredi izvor]

Vrativši se u Afriku, njegove trupe započinju rat nazvan Plaćenički rat, kada im Hamilkarovi protivnici odbijaju da isplate ono što im je bilo obećano. Dotad su ti plaćenici bili držani pod Hamilkarovom ličnom komandom i pod obećanjem dobre plate. Kartagina se plaćenićkim ratom našla u teškoj situaciji. Vlada nije imala druge nego da Hamilkara Barku stavi na čelo vojske. Koristećii osobni uticaj i na plaćenike i na okolna afrička plemena, te moćnom strategijom uspeva da skrši pobunu 237. p. n. e. .

Osvajanja po Španiji[uredi | uredi izvor]

Posle toga uspeha, Hamilkar Barka je bio izuzetno popularan, da protivnici nisu mogli spriječiti njegov uspon skoro do samovlašća. Da bi kompemzirao gubitak Sicilije i Sardinije u Prvom punskom ratu on regrutuje i trenira novu armiju, koju vodi na svoju vlastitu odgovornost u ekspediciju u Španiju 236. p. n. e. U Španiji namjerava da stvori novu imperiju i novu bazu, odakle će jednom krenuti u kampanju osvete protiv Rima.

Značaj[uredi | uredi izvor]

Tokom osam godina oružjem i diplomatijom osigurao je velike teritorije u Španiji, ali prerana smrt (228. p. n. e. ) sprječava ga da završi osvajanja. Hamilkar je bio daleko iznad svih u Kartagini: i vojno, i diplomatski, i po patriotizmu. U tome ga je nadmašio samo sin Hanibal, kojega je zadojio mržnjom prema Rimu i trenirao da postane njegov nasljednik.

Ponekad ga zamjenjuju sa drugim Hamilkarom, također generalom iz Kartagine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]