Harun er-Rašid

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Harun el-Rašid)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Harun er-Rašid

Harun er-Rašid (27. mart 765809 / 147–194. h. g) bio je peti abasidski halifa. Prijestolnica mu je bila u Bagdadu. Hilafet je dostigao svoj vrhunac za njegove vladavine, a počeo je slabiti nakon krize koju je obilježio pad Bermekija, perzijske porodice koja je godinama snabdijevala Abaside sposobnim ministrima.

Er-Rašid je imao uspostavljene diplomatske odnose s Karlom Velikim i kineskim carem. Njegov raskošni dvor dovodi se u vezu s poznatim pričama iz Hiljadu i jedne noći. Osnovao je legendarnu Kuću mudrosti u Bagdadu. Tokom Er-Rašidove vladavine Bagdad je postao svjetski centar znanja, kulture i trgovine. Budući da je intelektualno, vojno i politički bio snalažljiva osoba, njegov život bio je predmet mnogih priča. Neke od njih su istinite, ali je većina njih izmišljena.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]