Hasija Borić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Hasija Borić
Rođenje (1953-07-02) 2. juli 1953 (64 god)
Jajce, SR BiH, SFRJ

Hasija Borić (Jajce, rođena 2. jula 1953) jest bosanskohercegovačka glumica i režiserka.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Gimnaziju, muzičku školu i studij glume završila je u Sarajevu, glumačke studije nastavila u Londonu i Wroclawu, a bila je trajno zaposlena u Hrvatskom narodnom teatru u Splitu. Trenutno radi u "Narodnom pozorištu" u Sarajevu.

U zadnjih 10 godina uspješno se bavi režijom. Napisala je, režirala i interpretira monodramu "Majka Nuru počesto izruži". Godine 2002. osnovala je "Putujući teatar" koji broji 8 članova.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

  • Nagrada glumac godine u izboru Radio-Sarajeva 1989.
  • Austrijska nagrada kritike "Karl Skraup " za ukupan opus u sezoni 1997/1998
  • Nagrada "Mostarska liska" za najbolju glumicu, predstava "Feral Tribune Cabaret" u režiji Tanje Miletić Oručević

Filmografija[uredi | uredi izvor]

  • Tunel (2000)
  • Stanica običnih vozova (1990)
  • Krivda (1989)
  • Štrajk u tkaonici ćilima (1986)
  • Laf u srcu (1981)
  • Ratni hljebovi (1981)
  • Povratak (1979)

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Nedovršeni članak Hasija Borić koji govori o bosanskohercegovačkim biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.