Hayabusa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Umjetnički prikaz sletanja letjelice Hayabusa na asteroid Itokawa

Hayabusa (japanski はやぶさ doslovno sivi soko), je bespilotna svemirska letjelica razvijena od strane Japanske svemirske agencije da donese uzorak sa malog asteroida, sa imenom 25143 Itokawa (dimenzija 540 metara sa 270 metara sa 210 metara), na Zemlju, radi daljih analiza.

Hayabusa, prije poznat kao MUSES-C iz Mu raketne familije, lansiran je 9. maja 2003. i sreo se sa Itokawa sredinom septembra 2005. Nakon stizanja na asteroid, Hayabusa je proučavao oblik, vrtnju, topografiju, boju, sastav, gustoću i prošlost asteroida.

U novembru 2005., sletio je na asteroid sa ciljem prikupljanja uzoraka. Postoji velika vjerovatnoća da je u tome uspio, što bi bio prvi takav rezultat.

Letjelica se vratila na Zemlju 13. juna 2010.

Hayabusa je napravljen tako da jednostavno priđe asteroidu, dotakne ga svojim uređajem za prikupljanje, i ode.

Međutim, letjelica je ipak sletjela i provela 30 minuta na površini asteroida.

Podaci o misiji[uredi | uredi izvor]

Svemirska letjelica Hayabusa je lansirana 9. maja 2003., u 04:29:25 po UTC vremenu, pomoću M-V rakete, iz Svemirskog centra Uchinoura.

U toku misije su postojali problemi sa potisnicima.

Kapsula sa uzorcima je uspješno pronađena 14. juna u 7:08 po UTC. Oklop za zaštitu od toplote, koji je prethodno odbačen, je također pronađen.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]